RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Институт за јавно здравство РС-а тражи ко ће уништити 55.000 вакцина

Институт за јавно здравство Републике Српске расписао је јавни позив за услуге преузимања, складиштења и коначног збрињавања медицинског, хемијског и фармацеутског отпада, а у склопу овог посла биће уништено и 55.000 вакцина против вируса корона којима је истекао рок, потврђено је “Независним новинама”.

“До сада је истекао рок за 55.000 доза вакцина астразенека, које су, кад су дониране, имале рок трајања од 30 до 60 дана”, истакли су из Института.

Јавни позив је конципиран на начин да се по потреби сукцесивно уништава медицински отпад, а по основу јединичне цијене исказане за килограм тог отпада.

“Сходно томе, још не знамо колико ће коштати уништавање вакцина”, казали су из Института за јавно здравство Републике Српске.

У обавјештењу о набавци наведено је да је трајање оквирног споразума двије године, а да је процијењена укупна вриједност оквирног споразума без ПДВ-а 49.950 КМ. Рок за пријем понуда односно захтјева за учешће је понедјељак, 27. септембра, у подне.

“На позив наручиоца, извршилац ће на локалитету наручиоца (ЈЗУ Институт за јавно здравство Републике Српске Бањалука и Регионални центри Фоча, Источно Сарајево, Зворник и Требиње) преузети отпад те га транспортовати, складиштити и коначно збринути на локалитету за који има одобрење надлежног министарства”, истиче се у обавјештењу.

Подсјетимо да је у Српској истекао рок за 55.000 вакцина, “Независне новине” су прве писале о томе почетком септембра. Како смо тада објавили, није искључено да ће се сличан сценарио догодити и у ФБиХ, гдје ће 340.183 дозе бити неупотребљиве већ идућег мјесеца.

Како је јуче саопштено из Владе Српске, од фебруара ове године, када је почео процес имунизације, у Републици Српској је, до 21. септембра, здравственим установама испоручена 542.861 вакцина против вируса корона, од чега 296.219 доза вакцина које се дају као прва доза вакцинације и 246.642 доза која се даје као друга доза.

Рецимо, у уторак, посредством Института за јавно здравство, испоручено је 2.878 вакцина, од чега се 995 односи на вакцинацију првом, а остатак другом дозом.

Када је о вакцинама ријеч, словеначка влада одобрила је донацију од 100.620 доза вакцине фајзер-бионтек против ковида-19 за Босну и Херцеговину.

Како је саопштено, донација је одобрена у сриједу на онлине сједници Владе, као дио хуманитарне помоћи Словеније Босни и Херцеговини у борби с пандемијом.

БиХ је, према подацима сајта Wорлдометерс, избила на прво мјесто у Европи по смртности од вируса корона на милион становника.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У БиХ ће бити уништено више од 600.000 вакцина против вируса корона

Radio Brčko

Zeljković: Razrađuje se plan vakcinacije

Radio Brčko

РС: Потврђен случај оболијевања од малих богиња

Radio Brčko