RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Институт ће предложити сет препорука Републичком штабу

Институт за јавно здравство Републике Српске предложиће сет препорука Републичком штабу за ванредне ситуације како би на што бољи начин санирали погоршану епидемиолошку ситуацију, рекао је данас директор Института Бранислав Зељковић. Он је истакао да ће сет препорука бити формиран на основу искустава од раније, али и података релевантних установа о тренутном утицају вируса корона.

Зељковић је рекао да је Институт дао задатак представницима министарстава и здравствених установа Српске да размотре утицај тренутне епидемиолошке ситуација на здравље грађана, али и све друге сфере живота, како би се дефинисале препоруке за Републички штаб за ванредне ситуације у ком правцу треба ићи са мјерама.

– Треба имати на уму да постоји широк дијапазон мјера, али да одређене мјере или нису примјењиве или не дају резултате – рекао је Зељковић у Бањалуци.

Зељковић је напоменуо да Српска стално ради на проширењу капацитета за смјештај пацијената позитивних на вирус корона, а који захтијевају здравствену заштиту.

– Један дио својих капацитета дао је на располагање и Завод “Др Мирослав Зотовић”, гдје постоји могућност и прикључења особа на кисеоничку терапију, а доступан је и одређен број кревета – рекао је Зељковић.

Он је навео да болнички капацитети још нису попуњени, али да ће се, уколико буде било потребе, морати пронаћи додатни капацитети који задовољавају одређене стандарде за смјештај пацијената.

Говорећи о едукацији радника на апаратима за откривање нових сојева вируса, Зељковић је рекао да је први дио обуке завршен, а да се крајем марта очекује други дио обуке, који ће одржати представници Свјетске здравствене организације.

– Колеге су већ у процедури едукације за рад на апаратима, али и припреми узорака за анализу – рекао је Зељковић.

РТРС

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Republikа Bugarska pomogla Bosni i Hercegovini u borbi protiv pandemije

Radio Brčko

Koronavirus u Brčkom: Preminula dva lica, a registrovano 14 novih slučajeva zaraze

Radio Brčko

Koronavirus u Brčkom: Na bolničkom liječenju 32 pacijenta od koji 15 sa teškom kliničkom slikom

Radio Brčko