RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Isplata penzija u Republici Srpskoj počinje danas

Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske obavještava korisnike prava da isplata redovnog mjesečnog primanja za septembar počinje danas i njome je obuhvaćeno ukupno 272.188 korisnika prava, dok su za isplatu potrebna 100,74 miliona KM u neto iznosu, odnosno 102 miliona KM u bruto iznosu.

“Penzije svim korisnicima prava počev od 1. septembra 2021. godine vanredno se usklađuju i povećavaju za dva odsto”, saopšteno je danas iz Fonda.

Isplatom penzije za septembar obuhvaćeno je ukupno 272.188 korisnika prava, od kojih je 220.135 u Republici Srpskoj, a van Republike 52.053 korisnika prava.

Prosječna penzija iznosi 414,12 KM i čini 40,40 odsto prosječne plate u Republici Srpskoj.

“Iznos najniže penzije za staž od 40 i više godina je 424,13 KM i čini 41,37 odsto prosječne plate u Republici Srpskoj”, navedeno je u saopštenju.

Prema podacima Fonda, za puni staž osiguranja od 40 godina prosječna penzija za septembar iznosi 610,09 KM, što čini 59,52 odsto od prosječne plate u Republici.

“Iznos najviše penzije za septembar u Republici Srpskoj je 2.181,41 KM”, navedeno je u saopštenju.

Prihod po osnovu doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje u septembru 2021. godine iznosio je 85,33 miliona KM.

Strukturu korisnika prava za septembar čine starosne penzije sa 59,72 odsto, porodične sa 26,92 odsto, invalidske sa 13,29 odsto i ostala prava sa 0,08 odsto.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Federacija BiH: Mirovine povećane za 3,2 posto – Danas počela isplata

Radio Brčko

Фонд ПИО РС-а: Привремено обустављена исплата 22.628 пензија

Radio Brčko

Септембарске пензије увећане за два одсто

Radio Brčko