RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Фонд ПИО РС-а: Привремено обустављена исплата 22.628 пензија

Фонд за пензијско и инвалидско осигурање (ПИО) Републике Српске је до достављања потврде о животу извршио привремено обустављање 22.628 исплата за кориснике са пребивалиштем у иностранству и 1.718 обустава исплате по основу недостављања потврде о редовном школовању, саопштено је из Фонда.

Ово су подаци за 10 мјесеци ове године, а из Фонда подсјећају да је, у складу са Законом о ПИО, сваки корисник права дужан да најкасније у року од 30 дана од настанка пријави Фонду сваку чињеницу која је од утицаја на коришћење и обим права.

Привремено је обустављена појединачна исплата 24.346 пензија, што је за свега 549 мање него што је било за цијелу 2020. годину.

“Један број корисника права достави потврде накнадно и они буду одмах уврштени у редовну исплату која обухвата и привремено обустављене исплате, али не дуже од 12 мјесеци уназад”, наводи се у саопштењу.

По основу привремене обуставе исплате, Фонд ПИО је у протеклих 10 мјесеци остварио ефективну уштеду од 1,73 милиона КМ.

Поред појединачних обустава исплате по основу потврде о животу и потврде о редовном школовању, евидентиране су и обуставе исплате настале по основу контролних поступака и процедура.

Као примјер је наведено упаривање података из базе осигураника са базом корисника права за корисника породичне пензије који стекне статус осигураника, при чему се том кориснику обуставља исплата и покреће регресни поступак за поврат неприпадајућих исплаћених средстава, а преосталим корисницима права, одређује се нови износ пензије.

Од почетка спровођења контролних поступака и сталне акције “Стоп преварама до пензије поштено” као вида борбе против различитих преварних облика, односно од 2012. године, закључно са октобром ове године извршено је укупно 278.985 појединачних обустава исплате пензије, док је истовремено поново укључено у исплату 56.660 корисника или близу сваки пети.

По том основу је за наведени период остварена укупна бруто уштеда од 39,24 милиона КМ.

“Број привремено обустављених исплате пензија, иако још велики, из године у годину постепено се смањује, чему добрим дијелом доприноси успостављена еклектронска размјена података о чињеници живота/смрти корисника са Фондовима/Заводима за пензијско и инвалидско осигурање држава насталих на подручју бивше СФРЈ, осим са Србијом и Сјеверном Македонијом које нажалост технички још нису у могућности за размјену података на мјесечном нивоу”, наводи се у саопштењу.

Како се истиче, поступајући на овај начин, Фонд спречава сваки покушај остваривања права на нелегалан начин, а истовремено утиче на смањење могућности за настанак преплате пензије, чија поврат у регресним поступцима, најчешће, траје дужи период, са неизвјесношћу поврата укупно преплаћених новчаних средстава.

Извор: https://www.nezavisne.com/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko: Do kraja godine više od sedam miliona maraka na računima poljoprivrednika

Admir Kadrić

Фонд ПИО РС: У четвртак исплата мајске пензије, крајем љета помоћ од по 100 КМ

Radio Brčko

Исплата фебруарских пензија у Федерацији БиХ почиње у суботу, 5. марта

Radio Brčko