RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Истраживање о притисцима на бираче: Чак 40% испитаника доживјело неки облик политичког притиска

Коалиција за слободне и поштене изборе “Под лупом” спровела је истраживање о директним и индиректним притицима на бираче у Босни и Херцеговини. Према резултатима истраживања, чак 40 одсто испитаника изјавило је да је доживјело неки облик политичког притиска.

Из Коалиције “Под лупом” истичу да су политички притисци из године у годину све учесталији.

Истраживање је проведено у августу ове године у 69 од 143 града и општине у Босни и Херцеговини (40 у Федерацији БиХ, 28 у Републици Српској и Брчко дистрикту БиХ) и обухватило је 868 грађана и грађанки у БиХ, а налази показују да су политички притисци те недемократски и незаконит утицај на изборну вољу грађана итекако дио бх. стварности.

“Политички притисци на бираче и бирачице у Босни и Херцеговини су истовремено и јавна тајна и недовољно истражени проблем, али су и недовољно заступљена тема осим у периоду који претходи самим изборима. Оно што је нарочито забрињавајуће је то што су многи облици политичких притисака постали уобичајена понашања политичких субјеката који учествују у изборним утркама што је довело до тога да грађани и грађанке често притиске на бираче посматрају као редовне страначке активности”, навели су из Коалиције “Под лупом”.

Истакли су да је циљ оваквог истраживања да се грађани активно супротставе притисцима на бираче, узрокованим изборном корупцијом, те да постану отпорнији на све облике притисака и застрашивања бирача.

Истраживање Коалиције “Под лупом” је показало да је преко 80 одсто испитаника упознато са појмом и значењем политичког притиска, док је готово 40 одсто испитаника изјавило да је доживјело неки облик политичког притиска. Додатно, близу 30 одсто испитаника/ца је изјавило да је доживјело политички притисак да учествују у неким политичким или страначким активностима мимо своје воље.

“Од облика политичких притисака на бираче, предњачи вршење директног притиска за кога да се гласа. Затим слиједи присуствовање политичким или страначким догађајима, притисци на учлањење у странку, посебно ради остваривања одређених права или нуђење личних бенефита (најчешће запослења). Испитаници су високо поставили и политички притисак који се односи на прикупљање тзв. ‘сигурних’ гласова за странку или кандидата, затим притисак да се на друштвеним мрежама подржавају и промовишу странке или кандидати”, додали су.

Избори представљају основни стуб сваке демократије и могућност да грађани изразе свој глас и утичу на обликовање будућности своје земље, те нико не смије имати право утицати на грађане на било који начин да гласају против своје воље, нагласили су из Коалиције “Под лупом”.

Додали су како сматрају да је неопходно увести политику нулте толеранције према политичким притисцима и злоупотребама како би се створила атмосфера у којој се такве активности најстроже осуђују и кажњавају.

“Политички субјекти морају поштовати закон и суздржати се од вршења притиска на бираче. Случајеве наводног притиска на бираче треба испитати брзо, темељито и учинковито, а тужиоци и Централна изборна комисија БиХ требају починиоце благовремено позвати на одговорност”, поручили су.

Извор: БХРТ

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!