RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Brčko: Egzistencijalna naknada za pripadnike ARBIH i HVO biće značajno povećana

Pripadnicima Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog Viјеća Obrane, koji su korisnici takozvane egzistencijalne naknade, vrlo brzo biće uvećana primanja po ovom osnovu.

„Na nivou Federacije BiH će vrlo brzo u parlamentarnu proceduru ući izmjene i dopune zakona koji reguliše ovo pitanje, te će iznos od pet maraka po mjesecu provedenom u oružanim snagama biti značajno uvećan. Pored toga osnovica za obračun navedene naknade će se vezivati za visinu prosječne plate u minuloj godini. Suštinski navedeno garantuje da će i ova vrsta boračke naknade, bez obzira što ima takozvani socijalni karakter biti značajno približena iznosima koje primaju penzioneri u Federaciji BiH“, rekao je šef resorne službe brčanske Vlade Senad Bešić.

Sve je evidentnija i inicijativa koja ima za cilj da svi pripadnici ARBIH I HVO, bez obzira na egzistencijano-socijalni status imaju bar simboličnu naknadu po mjesecu provedenom u oružanim snaga.

„Ta inicijativa je evidentna i o njoj će se, koliko ja imam informacija, raspravljati na najvišem parlamentarnom nivou u Federaciji BiH. Sadа je teško reći kad će ova inicijativa i zvanično ući u proceduru, odnosno dobiti podršku, ali se o tome najozbiljnije razmišlja“, rekao je šef Službe za boračko invalidsku zaštitu i pitanja civilnih žrtava rata Vlade Distrikta Senad Bešić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!