RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Forto: Izgradnja željezničke infrastrukture je prioritet

Ulaganje u željezničku infrastrukturu, odnosno izgradnja željezničkog Koridrora Vc kao i pruge Doboj-Tuzla-Zvornik, prioritet je u radu Ministarstva komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine – poručio je danas u Doboju ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto na otvaranju Željezničkog samita koji je organiziran u saradnji sa Prometnom zajednicom.

Tokom Samita potpisani su memorandumi o saradnji u okviru Prometne zajednice, između željezničkih kompanija i akademske zajednice iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore, Kosova, Gruzije s ciljem uspostavljanja Regionalnog centra za izvrsnost u željeznici.

Ministar Forto je kao vid realizacije aktivnije saradnje sa akademskom zajednicom danas potpisao memorandume o naučnoj, obrazovnoj i stručnoj saradnji sa dekanima saobraćajnih fakulteta univerziteta u Sarajevu i Istočnom Sarajevu Amelom Kosovcem i Zoranom Ćurguzom.

Nastojat će, dodao je, da budući željeznički regionalni centar bude u Bosni i Hercegovini.

Direktor Stalnog sekretarijata Prometne zajednice Matej Zakonjšek naglasio je kako je regionalna saradnja prioritet napretka te najavio još aktivniji angažman Prometne zajednice u sferi unaprjeđenja željezničkog saobraćaja u zemljama regiona, jer je modernizacija željezničke infrastrukture u regionu od krucijalnog značaja za ekonomski razvoj i realizacije ciljeva zaštite okoliša, saopćeno je iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.