RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Šef Policije Goran Pisić boravio u studijskoj posjeti u Republici Francuskoj

U okviru projekta „Unaprijeđenje policijske saradnje i koordinacije između agencija u BiH“, pod pokroviteljstvom Kancelarija EU u Bosni i Hercegovini i uz podršku Ambasade Francuske u BiH šef Policije Goran Pisić je zajedno sa rukovodiocima Državne agencije za istrage i zaštitu, MUP-a RS-a, MUP-a F BiH i Granične policije BiH u vremenu od 19. do 21.juna 2023.godine učestvovao u studijskoj posjeti Republici Francuskoj.

Tokom studijske posjete šef Policije je zajedno sa ostalim rukovodiocima policijskih agencija iz BIH posjetio SR Mol Direkciju za saradnju unutrašnjih poslova, Direkciju za evropske i međunarodne poslove Francuske, Nacionalnu žandarmeriju, Ministarstvo pravde, Opštu policiju i Direkciju žandarmeriju za informatičke i komunikacione sisteme, te različite centralne kancelarije (OCLDI, borba protiv kriminala u kretanju- OFAST, borba protiv trgovine drogom-OLTIM, borba protiv ilegalnih migracija).

Saradnja u provođenju zakona, borba protiv svih zločina i pravovremena razmjena podataka ključni su za sigurnost građana širom Evrope. Cilj posjete bio je unaprijeđenje ove saradnje i dalje jačanje kapaciteta LEA u BiH u međusobnoj koordinaciji i operativnosti više policijskih agencija, strateško i taktičko planiranje, poslovima koji se tiču EU i međunarodnih stvari kao i migracijama, kako bi se upoznali sa najboljim standardima država članica EU. Tokom posjete, rukovodioci policijskih agencija iz BiH su bili u mogućnosti da saznaju više o najboljim praksama i operativnom radu nacionalnih službi, kao i o saradnji u EU i zemljama koje nisu članice EU koristeći EMPACT, JITS i druge alate. Takođe, upoznati su sa sigurnosnim prijetnjama i trendovima u organizovanom kriminalu, ilegalnim migracijama i sigurnoj razmjeni informacija putem proaktivnih istraga.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Širom Francuske protestni skupovi i štrajkovi u školama

Radio Brčko

Otvorena birališta u prvom krugu francuskih parlamentarnih izbora

Radio Brčko

У Француској суспендовано око 3.000 невакцинисаних здравствених радника

Radio Brčko