BiH

Jačanje potencijala poljoprivredno-prehrambenog sektora Bosne i Hercegovine

Evropska unija je prepoznala da je za održivi i kontinuiran razvoj privrede Bosne i Hercegovine neophodno sistemsko ulaganje u brojne potencijale poljoprivredno-prehrambenog sektora. Razvoj poljoprivrede i ulaganje u modernizaciju procesa, osiguravanje veće kvalitete proizvoda i jačanje izvoznih mogućnosti, prednosti su za sva poljoprivredna gazdinstva, mala i srednja preduzeća, lokalne zajednice i društveno-ekonomske partnere.

Održivi ruralni razvoj omogućava otvaranje novih radnih mjesta, razvoj prirodnih potencijala širom Bosne i Hercegovine i podršku malim proizvođačima za očuvanje tradicionalnih proizvoda te jačanje kapaciteta za bolju konkurentnost na domaćem i evropskom tržištu.  Poljoprivredna gazdinstva i farme primjer su odlučnosti, volje za razvojem i predanosti lokalnoj zajednici kako bi se lokalni proizvod, često ponos tog područja, predstavio u što boljem svjetlu i osigurala što veća kvaliteta.

Farma Podhum je zahvaljujući podršci Evropske unije obezbijedila modernu poljoprivrednu opremu kako bi omogućila povećanje produktivnosti, a samim tim i prihoda. Kvalitetniji proizvod, sigurnost i pozicioniranje na tržištu također omogućavaju zadržavanje postojećih i stvaranje novih radnih mjesta. Farma nastoji proizvoditi najkvalitetnije i najzdravije proizvode prema standardima organske poljoprivrede.

Zahvaljujući sredstvima Evropske unije napravili smo i vodovod i veliku solarnu elektranu, gore iza brda, na negdje tisuću metara nadmorske visine. Zapošljavati desetak obitelji, od kojih su svi manje-više iz sela Podhum ili okolice, to je velika stvar. To je deset mladih obitelji. Moj cilj je da opet dočekam da bude 10 prvačića u školi,“  naglašava Jakov Omazić iz farme Podhum.

Područje Livna poznato je i po tradiciji proizvodnje vrhunskih tvrdih sireva te ulaganjem u promociju i održivost proizvodnje. Proizvodnjom vrhunskih tvrdih sireva i stalnim ulaganjem u unapređenje kvalitete i procesa proizvodnje farma Eko sir Puđa podiže ljestvicu kvalitete proizvodnje.  Uz podršku Evropske unije obučeni su novi radnici, nabavljene su savremene mašine za proizvodnju kvalitetnijih i boljih proizvoda i unaprijeđen je cjelokupni proces proizvodnje.

„Podrška Evropske unije nam je pomogla da se usavremenimo, edukacijom naših radnika i nabavom novih savremenih strojeva koji će nam pomoći i služiti da proizvedemo bolje i kvalitetnije proizvode. A kako doprinosimo lokalnoj zajednici? Na taj način da smo zaposlili nove ljude, a pogotovo se to sad vidjelo u ovoj pandemiji kad smo uspjeli zadržati sve radnike i dodatno zaposliti nove radnike i pogotovo zadržati sve naše kooperante,“ kaže Tomislav Puđa, vlasnik tvornice.

Projektom se očekuje otvaranje novih radnih mjesta, povećanje konkurentnosti i proizvodnih kapaciteta, uključujući uvođenje inovacija u proizvodni proces. Prepoznavanjem kvaliteta i potencijala i podržavanjem održivog razvoja poljoprivredno-prehrambenog sektora Evropska unija omogućava stvaranje novih radnih mjesta i jačanje ekonomije Bosne i Hercegovine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button