RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Jačanje prekogranične saradnje za razvoj cikloturizma i slavljenje kulturne baštine

Prepoznavanje potencijala za razvoj lokalnog turizma, promociju kulturne baštine i vrednovanje prirodnih ljepotarecept su za uspješnu saradnju lokalnih zajednica, u cilju jačanjazajednica i stvaranja novih mogućnosti za sve građane, ali iprivlačenja stranih investicija i turista. Evropska unija je podržala saradnju lokalnih zajednica Zapadne Hercegovine iCrne Gore kroz prekogranični projekat, kako bi se zajednicepovezale biciklističkim rutama i prirodnu i kulturnu baštinuintegrisale u priznati turistički proizvod.

Projektom pokušavamo unaprijediti već postojeću turističkuponudu i stvoriti novi turistički proizvod, a to je cikloturizam ibicikliranje našim ruralnim krajevima u Crnoj Gori iHercegovini. Kroz ovaj projekat koji financira Evropska unijami smo napravili jednu novu turističku infrastrukturu u smisluuređenja biciklističkih trasa, izgradnje mostova i postavljanjacikloturističke signalizacije. Obučili smo četrdeset ciklovodičana području Bosne i Hercegovine i Crne Gore koje je certificirao Biciklistički savez Bosne i Hercegovine,“ ističe Ana Soldo, voditeljica projekta Cycling Rural.

Lokalne ceste, umrežene u biciklističke staze, prolaze krozmanje naseljena područja koja nisu prepoznata u sličnimturističkim ponudama. Projekat će uvesti i standard kvalitete za aktivnosti prilagođene biciklima te će se na taj način dodativrijednost turističkoj ponudi u ruralnim područjima. Lokalnezajednice širom Zapadne Hercegovine započele su radove nauređenju biciklističkih ruta i odmorišta, pješačkih mostova tepoboljšanju infrastrukture za aktivnosti na otvorenom, s naglaskom na biciklističke staze.

Projektom se pridonosi stvaranju preduvjeta za razvojcikloturizma, kroz uređenje postojećih prometnica i staza kojepovezuju avanturistički park Peć Mlini, kanjon Borak, kuluherceg Stjepana Kosače, vodopad Kravica, planine Čabulju iČvrsnicu, te Park prirode Blidinje, kao i kanjon Ričine. Krozbrojne aktivnosti i uspješnu saradnju lokalnih zajednica radi se na stvaranju novih i atraktivnijih turističkih ponuda koje će bitiuključene u turističku ponudu Bosne i Hercegovine i Crne Gore, kao i turističku ponudu cijelog regiona.

Europska unija finansira ovaj projekat s ciljem jačanja idiverzifikacije kvalitete turističke ponude, te razvoja i promocijebiciklističke i turističke ponude na otvorenom u ruralnimpodručjima prekograničnih regija Crne Gore i Bosne iHercegovine. Projekat će rezultirati stvaranjem nove iatraktivnije turističke ponude pod brendom “Cycling Rural”, koja će biti uključena u turističku ponudu obje zemlje, kao i u ukupnu turističku ponudu Jadranskoga zaleđa.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčko distrikt u projektu prekogranične saradnje

Mirsad Arnautović

Прекогранична сарадња дистрикта и општина Сремска Митровица, Пећинци и Пегагићево

Миљана Ђурђевић

Brčko distrikt u Programu prekogranične saradnje koji je objavila Republika Hrvatska

Mirsad Arnautović