RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Jednokratna pomoć EU najugroženijim domaćinstvima, ne zna se kome će biti upućena

Europska unija je za zemlje Zapadnoga Balkana izdvojila milijardu eura za suočavanje s izazovima energetske krize. Od tog iznosa, za Bosnu i Hercegovinu je izdvojeno 70 milijuna eura. Pedeset milijuna je namijenjeno za potporu ugroženim domaćinstvima, a po deset milijuna za poboljšanje energetske učinkovitosti stambenih objekata te za mikro, mala i srednja poduzeća. Glavni je problem što naša zemlja još nema strategiju niti definiciju koja su to energetski siromašna domaćinstva.

Jednokratna pomoć Europske unije najugroženijem stanovništvu u našoj zemlji trebala bi biti jednokratna injekcija, ali ne i dugoročno rješenje opsežnog problema.

DŽEMILA AGIĆ, direktorica Centra za ekologiju i energiju

“Nemaju ni plan niti strategiju kako da to riješe i zato su se sada svi našli u haosu kad su došla sredstva koja trebaju da podijele energetski siromašnim domaćinstvima, a oni ne znaju ni tko je energetski siromašno domaćinstvo ni koje indikatore trebaju ispuniti da bi dobili ta sredstva”.

Prva kategorija u kategorizaciji sve četiri ove kategorije jeste kategorija onih koji primaju stalnu novčanu pomoć, odnosno oni koji su dugotrajno nezaposlene osobe. Druga kategorija su penzioneri koji žive u jednom domaćinstvu, a primaju penziju do iznosa zagarantovane penzije i tu spadaju i oni kojih je najviše, u suštini oni koji primaju najnižu penziju na području Federacije BiH. Treća kategorija su oni koji primaju naknadu za dječji dodatak ili dječji doplatak i četvrta kategorija su jednoroditeljske porodice.

Svjesni činjenice da socio-ekonomska karta svih domaćinstava u našoj zemlji još ne postoji, federalni ministar rada i socijalne skrbi najavljuje da će se tek kad se ta karta izradi znati odgovori komu i koliku pomoć uputiti. Spomenuto je ministarstvo nadležno za raspodjelu 64,5 milijuna maraka koja će biti raspoređena domaćinstvima razvrstana u četiri kategorije.

ADNAN DELIĆ, ministar rada i socijalne politike FBiH

“Vodeći se kriterijima pojedinih europskih zemalja prema kojima oni koji troše više od deset posto primanja na energiju, spadaju u energetski siromašna domaćinstva, ispostavlja se da u našoj zemlji takvih domaćinstava ima oko 70 posto”.

MARIN BAGO, Udruženje za unapređenje kvalitete življenja “Futura”

“Ako imamo idealnu situaciju u jednoj obitelji, gdje dvoje rade, gdje primaju prosječnu plaću, oni ne mogu izmiriti osnovne potrebe iz potrošačke košare. Dakle, pitanje je kome treba pomoći. Mislim da je taj broj i veći jer mnogo, mnogo obitelji ne mogu spojiti kraj s krajem na kraju mjeseca”.

Pomoć Europske unije u svakom je slučaju dobro došla, posebice ako ode u prave ruke što se neće znati dok se ne naprave detaljna izvješća o stvarnom stanju na terenu.

JOHAN SATLER, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH

“Mi smo ispružili ruku ne samo Vladi Federacije BiH nego vladama na svim razinama, svima onima koji su sa svoje strane spremni i voljni da rade teški i zahtjevni posao a koji bi u konačnici trebao da pomogne i unaprjeđenju povjerenja građana”.

Prema riječima resornog federalnog ministra, isplata ove jednokratne pomoći najranije bi trebala krenuti na jesen. Uz suradnju s Centrima za socijalni rad, lokalnim upravama i Zavodom za mirovinsko osiguranje, trebale bi se napraviti precizne liste prema kojima će pomoć biti raspodijeljena.

Izvor/foto: bhrt

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Orban: Nema otvaranja granica na zahtjev Brisela

Radio Brčko

Miroslav Lajčak mogao bi biti specijalni izaslanik EU za Zapadni Balkan

Radio Brčko

Krišto uputila pismo dužnosnicima EU: Potvrdili smo predanost europskoj agendi, reformi i napretku

Radio Brčko