RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Jesen ove godine toplija od prosjeka, očekuje se manje padavina

Prognoze ukazuju da će ove godine jesen u Bosni i Hercegovini biti toplija od prosjeka, sa najznačajnijim pozitivnim odstupanjima na sjeveru Bosne.

“U pogledu padavina, očekuju se manje količine od prosjeka, iako su signali za padavine ovog puta nedovoljno pouzdani. Ipak, moramo biti spremni na deficit u odnosu na uobičajene količine za jesen, posebno u centralnim predjelima Bosne”, izjavili su iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Klimatološki, jesen na sjevernoj hemisferi počinje 1. septembra. Astronomski, međutim, nova sezona počinje 23. septembra, na jesenji ekvinocij.

Klimatološki to znači da su srednje dnevne temperature zraka u Bosni tokom septembra oko 15 stepeni Celzijusovih, oktobra oko deset stepeni i novembra oko pet, dok su u Hercegovini redom 20 stepeni u septembru, 15 stepeni oktobru i deset stepeni tokom novembra. Padavinski režim značajnije se mijenja u odnosu na ljetni, kiše su dugotrajne, sve više “jesenjih” kiša, a sve manje je pljuskova, te vrlo često uz jutarnju maglu, podsjećaju iz FHMZ-a.

“Međutim, jesen zna ponuditi dosta lijepo vrijeme, nemojmo zaboraviti Miholjsko ljeto. Rekordi maksimalnih temperatura tokom septembra u BiH idu i preko 40 stepeni Celzijusovih, Zenica sa 40,9 stepeni izmjerenih 18. septembra 2015. godine i Mostar sa 41,6 stepeni izmjerenih 1. septembra 1902. godine. Moramo biti spremni i na minuse, već od septembra, rekordi minimalnih temperatura znaju se spustiti i do minus 5,7 stepeni izmjerenih 30. septembra 1970. godine u Bugojnu i minus 10,6 stepeni izmjerenih na Bjelašnici 28. septembra 1906. godine“, navode iz FHMZ-a.

U pogledu padavina maksimalne dnevne sume često idu i iznad 100 litara po metru kvadratnom. Najmlađi rekord, ujedno i najveći, veže se za Mostar – 127 litara po metru kvadratnom, izmjereno je 26. septembra 2010. godine. Rekordne visine snježnog pokrivača odnose se na planinske predjele, tokom septembra na Ivan-sedlu 12 centimetara 1978. godine i 28 centimetara na Bjelašnici 1964. godine.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!