RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Јевреји вечерас дочекују Рош Хашану – Нову 5781. годину.

Јевреји вечерас, са заласком сунца, дочекују Рош Хашану – Нову 5781. годину.

Јевреји користе лунарни календар, па тако дан почиње увече и увече се завршава.

Одбројавање почиње од настанка свијета по Тори, 3761. пре нове ере.

За јеврејски народ, празник Нове године није весео. Наредних 10 страшних дана покајања, до празника Јом Kипур, сва човјечија дела стављају се на тас правде и ни једно неће бити заборављено на суду Божијем.

Пред Творца који одлучује о животу и смрти за наредну годину, излази се са свим учињеним ђелима. Новогодишња жеља гласи: “Упиши нас у књигу живота.”

Чује и се и звук шофара, овнујског рога, чији је задатак да прене човјека, како би сагледао себе и у Нову годину ушао пречићен.

Празник траје два дана. Честита се са:” Добру годину вам желим!”, односно “Шана това!”.

Обичај је да се једу слатке јабуке умочене у мед као симбол надања у добра и слатка нова времена.

Управо зато, трпеза не садржи ништа кисело, горко, нити љуто. У симболичну храну спада и нар, уз наду да ће се умножити заслуге вјерника, да их има колико и зрна у нару. На трпези је обавезна и рибља или животињска глава, као и тиква.

Ове године, празник се обиљежава у условима пандемије. Службе у синагогама су ограничене, па ће Јевреји празник првенствено провести у кругу породице.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Грчка забранила јавне прославе Божића и Нове године

Radio Brčko

Bosna i Hercegovina veselo ušla u 2022. godinu

Radio Brčko

Nina Badrić i Enis Bešlagić – Doček Nove 2022. godine u Brčkom

Radio Brčko