Magazin

Грета Луиза Густафсон, позната као Грета Гарбо, једна је од највећих филмских звијезда 20. вијека

Једна од највећих глумица 20. вијека Грета Луиза Густафсон, позната као Грета Гарбо, рођена је 18. септембра 1905. године.

Славу је стекла филмовима снимљеним у САД.

Спонтана и веома интелигентна, Грета Гарбо била је симбол женствености и играла је на филму од 1921. до 1941. године, кад је одлучила да се повуче.

Њени најпознатији филмови су: “Пољубац”, “Мата Хари”, “Ана Kристи”, “Kраљица Kристина”, “Ана Kарењина”, “Дама с камелијама” и “Марија Валевска”.

Грета Гарбо била је шведског поријекла и у свијету кинематографије важи за једну од највећих филмских звијезда.

Већ са својим трећим филмом “Пут и ђаво” из 1926. године Грета је постала толико популарна да је њен први звучни филм “Ана Kристи” рекламиран под слоганом: “Гарбо говори!”.

Тај филм јој је донио прву номинацију за “Оскара” за најбољу главну глумицу и статус међународне звијезде.

Остварила је велике улоге и у: “Романси”, “Гранд хотелу”, “Ани Kарењиној” и “Дами с камелијама”.

Послије неуспјеха филма “Жена са два лица”, Грета Гарбо се повукла из свијета филма.

Амерички филмски институт уврстио ју је међу пет најбољих глумица 20. вијека.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button