BiH

Kanton Sarajevo: Slijedi pojačan nadzor nad provođenjem postojećih epidemioloških mjera

Pojačavamo nadzor nad provođenjem postojećih epidemioloških mjera, povećavamo kapacitet zdravstvenih ustanova da odgovore na povećan broj zaraženih, dozvoljavamo inspekciji da angažuje veći broj radnika, kao i policiji da opet kontroliše poštivanje mjera – izjavio je danas premijer Kantona Sarajevo Edin Forto.

Nakon vanredne sjednice Vlade KS u proširenom sastavu Forto je kazao da podaci koji dolaze iz medicinskih ustanova ukazuju na povećanje broja zaraženih, odnosno pogoršanje epidemiološke situacije, te pročitao zaključke usvojene na sjednici.

– Ministarstvo zdravstva KS će izdati obavezujuće upute zdravstvenim ustanovama u funkciji mobilizacije svog raspoloživog kadra u covid timove. Suštinski širimo covid timove i kapacitet zdravstvenih ustanova da se bore sa rastućim brojem zaraženih pacijenta – naveo je Forto.

Naloženo je Zavodu zdravstvenog osiguranja i zdravstvenim ustanovama angažman svih raspoloživih resursa u funkciji povećanja broja testiranja.

Također, naloženo je Zavodu javnog zdravstva KS pojačano praćenje i dostavljanje dnevne analize Kriznom štabu i ministartvu zdravstva i Vladi KS u smislu izvora žarišta zaraze, te da analize budu dostavljene javnosti.

Zaključkom sa današnje sjednice Vlade naloženo je Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove da u skladu sa zakonom angažuje sav svoj raspoloživi kadar za provođenje mjera.

Vlada KS će pokrenuti procedure hitnih izmjena Zakona o inspekcijama KS u cilju omogućavanja privremenog zatvaranja objekata koji krše epidemiološke mjere.

– Naloženo je Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove da prilikom vršenja nadzora u svim slučajevima gdje se utvrdi da je u zatvorenom prostoru veći broj osoba od dozvoljenog, izricanje mjere zabrane kretanja svim zatečenim osobama na period od deset dana zbog postojanja sumnje da boluju od zarazne bolesti. Suštinski, svi koji se zateknu prekobrojno će ići u izloaciju – naveo je Forto.

Preporučeno je Kriznom štabu da naredbom Upravi policije vrati nadležnosti za sankcionisanje prekršitelja mjera u odnosu na Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić je kazao da je došlo do povećenja novozaraženih na prilično malom uzorku testiranih, te da niko sa sigurnošću ne može znati šta je razlog za povećanje broja oboljelih od covid-19. Kapaciteti u bolnicama se popunjavaju i zato je, kako je dodao, neophodno blagovremeno reagirati. Naglasio je kako situacija u Kantonu Sarajevo, i pored povećanja broja zaraženih, nije dramatična.

Vranić je dodao da su žarišta zaraze zatvoreni prostori – kafane, kafići, veliki tržni centri, tačnije radnje i kafići u njima. Zato će jedna od mjera biti uvođenje covid redara u tržnim centrima.

– Mislim da je razlog povećanja broja zaraženih opuštanje kod naših građana koji smatraju da je pandemija pri kraju. Ona nije ni blizu kraja. Posebno što nemamo vakcina. I morate znati da vakcinacija ne znači kraj pandemije – dodao je Vranić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!