RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Kanton Sarajevo: Zatražen jednomjesečni pritvor za 17 policajaca uhapšenih zbog primanja dara

Tužilaštvo Kantona Sarajevo danas je od Suda zatražilo jednomjesečni pritvor za 17 policajaca koji su uhapšeni u okviru akcije “Dar jedan” zbog zloupotrebe položaja, a za jednog su predložene mjere zabrane obavljanja službene dužnosti.

Alem Hamzić iz kantonalnog Tužilaštva potvrdio je za “Kliks” da je za 15 policajaca pritvor zatražen zbog opasnosti od uticaja na svjedoke, ponavljanja krivičnog djela i uznemirenja javnosti.

“Za jednog je zatražen zbog četiri zakonske tačke, dakle, uz ove gore navedene i zbog opasnosti od bjekstva. Za jednog je predložen pritvor zbog uticaja na svjedoke”, rekao je Hamzić.

Neki od ovih 17 uhapšenih su tokom pretresa i hapšenja, koje je izvršeno juče, pokušali da sakriju novac za koji se sumnja da je stečen ilegalnim radnjama, odnosno onim radnjama za koje se terete.

Za 18. osumnjičenog policajca, koji je naknadno uhapšen zbog pomoći počiniocu nakon učinjenog krivičnog djela i odavanja službene tajne, predložene su mjere zabrane obavljanja službene dužnosti policijskog službenika.

U jednoj od najvećih policijskih akcija Uprave policije Kantona Sarajevo, po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, uhapšeni su, kako se navodi, Damir Bihorac, Emrah Hasanspahić, Midhat Muslić, Nizamir Đulović, Alen Delić, Gojko Pećenica, Amel Bulbul, Radenko Palangetić, Aleksandar Đurica, Alen Kozić, Miran Golijanin, Hajrudin Ćalija, Sead Dramalija, Elvir Sipović, Mensur Skenderović, Nedim Gljiva i Alem Ibišević.

Oni se terete za krivična djela u vezi sa korupcijom, odnosno primanjem raznih oblika koristi i dara za činjenje protivusluga i sticanje protivpravne imovinske koristi, te zloupotrebu položaja.

U ovoj akciji, kodnog naziva “Dar jedan”, učestvovale su kantonalne policije, Obavještajno-bezbjednosna agencija, Tužilaštvo Kantona Sarajevo i Policijska uprava Istočno Sarajevo.

Akcija je uslijedila nakon višemjesečne istrage i prikupljanja dokaza, a sve s ciljem odlučne borbe protiv kriminala i korupcije u vlastitim redovima.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Tužilaštvo: Godinu dana zatvora za razbojništvo u centru Brčkog

Radio Brčko

Brčko: Policija izvršila pretrese i uhapsila dvije osobe

Radio Brčko

Гранична полиција БиХ ухапсила седам лица

Radio Brčko