BiH

Kazne za prefarbavanje latiničnog ili ćiriličnog natpisa na saobraćajnom znaku od 400 do 1.000 KM

Članovi Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržali su danas principe dopuna Zakona o osnovama sigurnosti sаоbrаćаја nа putеvimа u Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač poslanik Naše stranke Damir Arnaut.

Zakon predviđa kazne za uništavanje saobraćajnog znaka u visini od 400 do 1.000 KM za farbanje latiničnog ili ćiriličnog natpisa na znaku.

Predlagač zakona u njegovom obrazloženju navodi da je u svim dijelovima BiH primjetno sve češće oštećivanje saobraćajnih znakova na način da se prefarba ili na drugi način prekrije samo jedno od dva pisma (latinično, odnosno ćirilično) na kojem je natpis napisan.

Dodaje da je, uzimajući u obzir raširenost tog problema i činjenicu da postojeće sankcije očito ne predstavljaju adekvatan preventivni mehanizam, neophodno pooštriti prekršajne sankcije.

Na sjednici Komisije k znanju je primljen Finansijski plan Državne regulatorne komisije za električnu energiju za 2022. godinu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Sjednica je održana uoči zasjedanja Predstavničkog doma PSBiH, na čijem su dnevnom redu osim dopuna Zakona o osnovama sigurnosti sаоbrаćаја nа putеvimа u BiH i druge inicijative i izvještaji.

Radna tijela parlamenta zadužena su da razmotre sve akte koji su predloženi za sjednicu Predstavničkog doma, ali jučerašnje sjednice tih komisija nisu održane zbog nedostatka kvoruma za odlučivanje, i to Ustavnopravne komisije, Komisije za finansije i budžet i Zajedničke komisije za evropske integracije.

Inače, rad državnih institucija, uključujući i Parlamentarnu skupštinu je na čekanju jer predstavnici iz Republike Srpske odbijaju učestvovati u radu i donošenju odluka nakon što je bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Inzko u julu nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH kojima je zabranjeno negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!