RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Kolike su plaće profesora i asistenata na Medicinskom fakultetu u Sarajevu?

Zastupnik Naroda i pravde u Skupštini Kantona Sarajevo Amel Mekić tražio je od Medicinskog fakulteta u Sarajevu da mu dostavi podatke o plaćama asistenata, vanrednih i redovnih profesora.

“Posebno tražim koeficijente na temelju kojih su se obračunavale plaće. Konkretno, da li je koeficijent za obračun plaća na Medicinskom fakultetu 220, a propisani zakonom je 104”, pitao je Mekić.

Medicinski fakultet u Sarajevu naveo je u odgovoru na zastupničko pitanje kako osnovna plaća nastavnog i saradničkog osoblja čini vrijednost koeficijenta složenosti poslova umnožen s utvrđenom osnovicom plaće.

“Budžet Kantona Sarajevo sufinansira troškove plaća osnovicom 104, a razliku Medicinski fakultet Univerziteta u Sarajevu isplaćuje iz vlastitih sredstava”, piše u odgovoru.

Plaća redovnog profesora na ovom fakultetu u oktobru je porasla za nevjerovatnih 640 KM, plaća vanrednog profesora za 560 KM, plaća docenta za 480 KM, plaća višeg asistenta za 400 KM, a plaća asistenta za 340 KM.

Prema podacima iz tabele Medicinskog fakulteta u Sarajevu redovni profesori u ovoj visokoškolskoj ustanovi od oktobra 2018. godine primaju plaću od 3.520 KM. Od tog iznosa se 1.664 KM isplaćuju iz budžeta, a čak 1.856 KM iz vlastitih sredstava.

Što se tiče drugih zvanja, u periodu od oktobra do decembra 2018. godine vanrednim profesorima je mjesečno isplaćivano 3.080 KM, docentima 2.640 KM, višim asistentima 2.200 KM, a asistentima 1.870 KM.

Izvor: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Премијештање 100 миграната у Хаџиће

Radio Brčko

Sarajevo: Akademija scenskih umjetnosti poziva sve koji su iskusili uznemiravanje da to prijave

Radio Brčko

Mijatović pozvala vlasti u BiH da obezbijede mir i sigurnost za učesnike Povorke

Radio Brčko