RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Sarajevo: Mladim bračnim parovima po 7.000 KM subvencije za kupovinu stana

Na Javni poziv prijavilo se ukupno 398 kandidata, a prihvaćene su 272 prijave. Na Nacrt rang-liste izjavljeno je 30 prigovora, od kojih je jedan bio neblagovremen, 25 je neosnovanih, a četiri su prihvaćena kao osnovana, te se na konačnoj rang-listi nalazi 276 kandidata.

Kapidžić je kazao da je za ovu namjenu u budžetu prvobitno bilo planirano 550.000 KM, ali da je preraspodjelama obezbijeđen milion i 932 hiljade KM. Kandidati koji se nalaze na spisku objavljenom 26. oktobra pozvani su da što prije dostave brojeve računa kako bi proces isplate počeo naredne sedmice.

“Od 550.000 KM koje su bile u budžetu na početku pandemije, znali smo da možda nećemo moći isplatiti 10.000 KM kao što je bilo ranije, s obzirom na pad budžeta. Ministarstvo prostornog uređenja je preraspodjelama obezbijedilo milion i 82 hiljade KM, Ministarsto za rad i socijalnu politiku 750.000 KM i Ministarstvo kulture 100.000 KM”, kazao je Kapidžić.

Tvrdi da plan resornog ministarstva nikada nije bio da subvencije budu 2.000 KM po kandidatu, ali kada se ukupna sredstva od 550.000 KM iz budžeta Vlade KS, koja su provobitno planirana za ove svrhe, raspodijele na 272 kadidata koji su bili u Nacrtu rang-liste, svaki od njih je trebao dobiti 2.022 KM subvencija.

“Jednostavno nismo tačno znali koliko ćemo moći ostvariti s obzirom na situaciju sa budžetom. Iduće godine planiramo napraviti isti model u smislu uslova, samo što će tada isplata ići prema bankama,. odnosno za mlade koji su kreditno opterećni kako bismo ih oslobodili kamata ili dijela glavnice u sumama između 7 i 10 hiljada KM, u zavisnsoti od budžeta”, kazao je Kapidžić.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Zenički rudari jutros nisu sišli u jamu, učestvovaće na protestu u Sarajevu

Radio Brčko

Prvi ovogodišnji “Sajam malih porodičnih firmi” od 13. do 16. marta u Sarajevu

Radio Brčko

Zabilježena velika zainteresovanost za koncert Stinga u Sarajevu

Radio Brčko