BiH

Komesarka EU Ylva Johansson i ministar Cikotić obišli kamp u Lipi kod Bihaća

Komesarka Evropske unije za unutrašnje poslove Ylva Johansson danas je prilikom posjete Bihaću obišla je migrantski kamp na lokalitetu Lipa, te o procesu migracija u Bosni i Hercegovini razgovarala sa državnim ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem, kao i predstavnicima kantonalne i gradske vlasti.

– Raduje me vidljiv napredak na ovoj lokaciji, jer je svim ljudima neophodno osigurati dostojanstven tretman – vrijedan čovjeka. Razgovarali smo o sigurnosnim i humanitarnim aspektima situacije sa migrantima i izbjeglicama u BiH, odnosno neupitnoj podršci Evropske unije u svemu ovome. Jasno je da državne vlasti u Bosni i Hercegovini moraju još dosta toga uraditi i unaprijediti, s obzirom da je i upravljanje procesom migracija jedan od onih 14 uslova za pridruživanje Evropskoj uniji. Također, neophodno je ravnomjernije raspoređivanje tereta i odgovornosti u ovoj situaciji, ili da budem konkretnija, potreban je doprinos i angažman svih dijelova države – izjavila je Johansson.

Ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić istakao je napokon željeni pravac postupanja i djelovanja kada je u pitanju migracijski proces u državi, koji u potpunosti podržavaju i zvaničnici Evropske unije.

– Evidentan je napredak u posljednje vrijeme, krenuvši od poboljšanja uslova ovdje u kampu Lipa, pa do niza drugih realiziranih aktivnosti. Taj kurs koji smo zauzeli u zadnjih nekoliko mjeseci  ima puno razumijevanje i podršku Evropske unije i to je ono što me hrabri. Davno su prepoznati naši nedostaci, u smislu neravnomjernog raspoređivanja tereta migracijskog procesa,  nepostojanja institucionalnog odgovora, kao i adekvatnih zakonskih rješenja, ali napokon se ističu i prepoznaju naši ogromni napori i nastojanja za što efikasnijim upravljanjem migrantskom situacijom –  dodao je ministar Cikotić

Premijer Unsko-sanskog kantona (USK) Mustafa Ružnić i gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić istakli su važnost ovakve posjete, te je okarakterizirali najboljim pokazateljem ozbiljnosti angažmana Evropske unije na rješavanju kompleksne situacije sa migrantima i izbjeglicama, naročito u ovom dijelu države.

– Mi smo od prvog dana bili partner i sarađivali sa svima, ali jasno je da ne možemo snositi kompletan teret migrantske krize u državi. Jasno smo iznijeli naše stavove i mogućnosti, te izrazili želju da zajedno sa nadležnim državnim institucijama i uz podršku Evropske unije značajno unaprijedimo sigurnosni, humanitarni i svaki drugi aspekt migracijskog procesa u kantonu. Želimo pomoći svim ljudima, uz prvenstvenu zaštitu sigurnosti naših građana i njihove imovine – riječi su premijera Ružnića.

Delagaciju Evropske unije nakon današnjih protokolarnih aktivnosti u Bihaću, već sutra očekuju sastanci sa najvišim političkim zvaničnicima Bosne i Hercegovine u Sarajevu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button