RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Konaković: BiH ima priliku da uskoči u EU voz i da benefite osjete svi građani

Politički predstavnici u Bosni i Hercegovini još uvijek imaju priliku koja je pred zemljom u smislu njenog evropskog puta, kazao je danas u Sarajevu ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i lider Naroda i Pravde Elmedin Konaković koji je u Strasbourgu imao niz sastanaka s visokim evropskim dužnosnicima.

Naveo je da su u posljednjim danima od sastanaka na Bledu došle ohrabrujuće poruke iz Evropske unije jer je rečeno da je politika proširenja vrlo živa i aktivna, dodajući da je odobren paket od 14 milijardi eura u narednih sedam godina.

– Uz to odobreno je šest milijardi eura u naredne tri godine, od čega će četiri milijarde biti usmjereno na poboljšanje poslovnog ambijenta na prostoru zapadnog Balkana, a dvije milijarde su grant sredstva. Ukoliko BiH ispadne iz tog paketa najveću odgovornost imat će bh. političari i ponajviše političari iz bh. entiteta Republika Srpska – kazao je Konaković.

Kaže da posljednja dešavanja iz Republike Srpske zabrinjava evropske zvaničnike i takva retorika i stavovi smetaju BiH na njenom putu ka Evropskoj uniji u trenutku, ističe Konaković, kada je već mnogo toga urađeno u posljednjih sedam mjeseci.

Apelirao je stoga na poslovnu zajednicu da izvrše pritisak na političare jer se govori o otvaranju i pristupu zemalja zapadnog Balkana evropskom tržištu, što bi bilo velika prilika za razvoj biznisa i to bi bila veoma važna ekonomska injekcija za privrednike.

Šef bh. diplomatije kaže da je tokom razgovora s visokim EU dužnosnicima navedeno da su raspoloženi da pomognu BiH, a prije svega potrebno je donijeti Zakon o sudu oko kojeg postoji koalicioni dogovor, kao i Zakon o sukobu interesa, oba su dio prioriteta koje BiH treba isporučiti za napredak ka EU.

Tu je i pitanje imenovanja državnom koordinatora za IPA fondove, a Konaković koji je i lider Naroda i Pravde, stranke koja čini koaliciju na državnom nivou, napominje da oko tih pitanja postoji saglasnost da se završi do oktobra kada će biti prezentiran Izvještaj o napretku BiH ka EU.

– Očekujemo u oktobru da dobijemo početak pregovora, možda bez datuma, ali očekujemo da se ide u proces donošenja odluka. BiH ima priliku da uskoči u EU voz i da benefite osjete svi građani cijele BiH – istaknuo je Konaković.

Ipak, kazao je da je sada u finišu pred donošenje važnih odluka bio u prilici da objašnjava zašto je visokom predstavniku međunarodne zajednice u BiH Christianu Schmidtu zabranjen dolazak u Republiku Srpsku i zašto se negira njegov legitimitet te zašto se negiraju sudske odluke.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!