RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Koridor 5c: Sigurniji putevi i bolja povezanost uz podršku Evropske unije

Koridor Vc jedan je od najvažnijih transportnih i najambicioznijih investicijskih programa u Bosni i Hercegovini koji nastoji povezati građane Bosne i Hercegovine, omogućiti brže i sigurnije putovanje i unaprijediti razvoj privrede. Evropska unija je najveći donator ovog značajnog razvojnog programa, obezbjeđujući finansijsku i stručnu pomoć za unapređenje i ubrzanje radova na izgradnji Koridora Vc u Bosni i Hercegovini.

Više od 325 kilometara Koridora Vc prolazi kroz Bosnu i Hercegovinu, što će po okončanju radova pružiti direktnu poveznicu između luke Ploče u Hrvatskoj i Budimpešte te značajno unaprijediti povezanost Bosne i Hercegovine s ostatkom Evrope. Prepoznajući značaj ovog zahtjevnog poduhvata, Evropska unija pomaže realizaciju 11 projekata duž Koridora Vc te izgradnju mosta u Gradišci i obnovu Luke Brčko.

Uprkos ekonomskim i socijalnim poteškoćama uzrokovanim COVID-19 pandemijom, radovi su nastavljeni na skoro svim lokacijama duž Koridora Vc. Uz sigurnosne i zaštitne mjere za zaštitu radnika, nastoji se osigurati što brži i uspješniji nastavak radova, zadržati radna mjesta i osigurati redovni prihodi za sve zaposlene. Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH obišao je radove na izgradnji dionice Tarčin-Tunel Ivan te istakao važnost izgradnje Koridora Vc za Evropsku uniju. “Ova dionica je dio Koridora Vc, dio transevropske mreže što znači da ćemo povezati Bosnu i Hercegovinu sa centralnom Evropom i obezbijediti bolju i bržu povezanost građana. Uložili smo više od 4 milijarde eura u ovaj projekat te više od 200 miliona eura u grantovima za bolju povezanost Bosne i Hercegovine. Nastavit ću zagovarati unapređenje i ubrzanje radova, jer smatram da možemo raditi brže nego u prošlosti. Pozivam nadležne vlasti da ubrzaju izgradnju i okončaju ostatak radova na Koridoru Vc, a ja ću nastaviti pružati podršku. Uvjeren sam da možemo ubrzati radove i okončati izgradnju za pet do osam godina,” istakao je ambasador Sattler.

Koridor Vc će podržati ekonomski razvoj i doprinijeti regionalnoj integraciji, a procjenjeno je da će ovaj značajni program dovesti do stvaranja  između 5000 do 7500 novih radnih mjesta.  Ambasador Sattler bio je domaćin dva sastanka na visokom nivou sa predstavnicima bh. institucija, izvođačima radova te predstavnicima Evropske investicijske banke i Evropske banke za obnovu i razvoj koje uz bespovratna sredstva Evropske unije obezbjeđuju kreditna sredstva kako bi se osigurao nastavak radova. Oba sastanka, održana u 2020. godini imala su za cilj procijeniti napredak radova te osigurati saradnju između svih učesnika procesa na ubrzavanju izgradnje koridora, imajući u vidu da su radovi okončani ili u toku tek na oko 50% gradilišta.

Evropska unija je 2015. godine pokrenula Agendu za povezivanje za Zapadni Balkan te osigurala izdvajanje bespovratnih sredstava za sufinansiranje ključnih transportnih i energetskih veza u regionu do 2020. godine. Bespovratna sredstva se osiguravaju kroz Investicijski okvir za Zapadni Balkan (WBIF) uz komplementarna kreditna sredstva Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i Evropske investicijske banke (EIB). Za naredni period, kroz sveobuhvatni Ekonomski i investicijski plan za Zapadni Balkan, Evropska unija nastoji potaknuti dugoročni ekonomski oporavak, podržati zelenu i digitalnu tranziciju te podržati regionalne integracije i povezanost sa Evropskom unijom.

Za više informacija o radovima na Koridoru Vc molimo pogledajte:

http://europa.ba/wp-content/uploads/2020/10/BiH-Corridor-BHS-small.pdf

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Tekuća godina ključna za dovršetak izgradnje koridora Vc

Radio Brčko

Potpisan ugovor o zajmu 340 miliona evra za izgradnju dionice na Koridoru “Pet ce”

Radio Brčko

RS: Počinje gradnja prve faze Koridora 5-C

Radio Brčko