RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Potpisan ugovor o zajmu 340 miliona evra za izgradnju dionice na Koridoru “Pet ce”

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministra Vjekoslav Bevanda potpisao je danas sa predstavnicima Evropske investicione banke /EIB/ Mateom Rivelinijem i Jakopom Lensi Orlandom ugovor o zajmu vrijednom 340 miliona evra za izgradnju auto-puta na dionici Poprikuše – Medakovo na Koridoru “Pet ce”.

Nakon potpisivanja sporazuma, Bevanda je naglasio je važnost ovog ugovora, ne samo za područje Federacije BiH /FBiH/, već i njegov regionalni i značaj za BiH u izgradnji moderne infrastrukture, te povećanja bezbjednosti i kapaciteta auto-puta, saopšteno je iz Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara.

“Svaki projekt koji se odnosi na izgradnju auto-puta na koridoru `Pet ce` je veoma važan, a svaki kilometar je naš novi korak ka Evropi. Zato ovaj ugovor, osim finansijske vrijednosti, ima pozitivan efekt za naše građane koji će zahvaljujući ovim sredstvima imati 35 kilometara novog auto-puta na dionici Poprikuše-Medakovo”, istakao je Bevanda.

On je dodao da je ovo značajan ugovor i za građevinske kompanije i njihov angažman na dionici dugoj oko 35 kilometara na auto-putu Panevropskog koridora “Pet ce” koji povezuje Mađarsku i istočnu Hrvatsku sa BiH i Jadranskim morem.

Prema njegovim riječima, ukupna vrijednost projekta na ovom dijelu Koridora “Pet ce” procijenjena je na 391 milion evra, od čega je 340 miliona evra kredit EIB-a, a iz vlastitih sredstava i drugih izvora biće obezbijeđeno 51 milion evra.

“Alokacija kredita je na FBiH, a implementator projekta je Javno preduzeće `Autoceste Federacije BiH`. Uslovi kredita su povoljni uz rok otplate od 25 godina, uključujući grejs period od šest godina”, pojasnio je Bevanda.

On je zahvalio predstavnicima EIB-a, ali i Delegaciji EU u BiH koji su sarađivali na ovom projektu tokom pregovora i ostalih procedura kako bi se na zajedničko zadovoljstvo postigli najbolji uslovi za finansiranje izgradnje još jedne važne dionice auto-puta na Koridoru “Pet ce”.

Zbog primjene mjera usljed epidemije virusa korona, ovaj ugovor potpisan je korespondentno bez uobičajenih ceremonija.

Foto: Ilustracija/Internet

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Tekuća godina ključna za dovršetak izgradnje koridora Vc

Radio Brčko

RS: Počinje gradnja prve faze Koridora 5-C

Radio Brčko

Autoceste FBiH će prvi put naplatiti penale zbog kašnjenja radova na gradnji autoputa i to zbog mosta Počitelj

Radio Brčko