RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Košarac: Isporučene pošiljke sadnog materijala povrća iz BiH na rusko tržište

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac potvrdio je da su na rusko tržište isporučene pošiljke sadnog materijala povrća iz BiH, nakon uspješno završene fitosanitarne kontrole i svih ostalih obaveznih inspekcijskih procedura.

On je precizirao da je riječ o hibridnom kontejnerskom rasadu paradajza u ukupnoj količini 72.000 komada, koje su poslate u Rusku Federaciju u dvije pošiljke po 36.000 komada, 24. avgusta i 7. septembra ove godine.

Isporučilac presadnica povrća je kompanija ”Adria-Hishtil” iz Čapljine, koja ima visoku godišnju proizvodnju sadnica.

– Naši intenzivni pregovori sa ruskom stranom rezultirali su pozitivnim vijestima za domaće poljoprivrednike. Uspjeli smo da isporučimo sadni materijal povrća u Rusku Federaciju, koja je naš važan spoljnotrgovinski partner – naglasio je ministar Košarac.

On je istakao da je ruska fitosanitarna služba, nakon detaljnih inspekcijskih provjera zaprimljene dokumentacije, uz aktivno učestvovanje Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja, dozvolila uvoz navedenih pošiljki.

– Uspješan plasman sadnog materijala povrća na zahtjevno rusko tržište daje nam uvjerenje da će u narednom periodu ovaj posao biti nastavljen u korist domaćih proizvođača. Uvjeren sam da će uspješna saradnja sa Ruskom Federacijom otvoriti prostor i za druge proizvođače iz Republike Srpske i Federacije BiH, kako bi svoje proizvode plasirali na rusko tržište – rekao je Košarac.

On je podsjetio da je BiH ranije odobren nastavak izvoza sadnica voća u Rusku Federaciju, nakon čega su domaće kompanije ostvarile uspješan plasman svojih proizvoda na tržište ove države.

– S obzirom na to da Republika Srpska i Federacija BiH imaju potencijale i perspektivu za proizvodnju sadnog materijala, naš cilj je da unaprijedimo posao i jačamo spoljnotrgovinsku razmjenu sa Ruskom Federacijom. Otvaranje novih tržišta je politika od koje nećemo odustati, jer smo opredijeljeni da štitimo domaću proizvodnju i stvaramo uslove za nastavak i razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta – zaključio je Košarac, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.