BiH

Кошарац: Потребно радити на измјенама Закона о платама и накнадама

Шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Сташа Кошарац изјавио је да је у потпуности исправна перцепција јавности о парламентарцима БиХ који су примили двије плате иако нису усвојили ниједан закон, те да је потребно радити на измјенама закона о платама.

“Та перцепција јавности потпуно је исправна. Ми јесмо примили двије плате, а није било сједница. То је једна врста аномалије и мислим да ће бити политичког капацитета да се убудуће ради на измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ. Ми нисмо својом вољом у таквој позицији, већ због односа у Предсједништву БиХ и блокаде избора предсједавајућег Савјета министара”, рекао је Кошарац за портал “Кликс”.

Он је подсјетио да процес избора мандатара за нови сазив Савјета министара врши члан Предсједништва БиХ из реда бошњачког народа Шефик Џаферовић који ускраћује сагласност да се почне процес избора предсједавајућег, упркос томе што су обављене консултације.

“Постоје политичке структуре и у Представничком дому парламента БиХ које су покушале даље компликовати и условљавати ситуацију приликом избора Комисије за припрему избора Савјета министара. Из тих разлога је Представнички дом у позицији у којој је данас. Рећи ћу отворено да је то једини одговор на подапињања Џаферовића и неких структура у парламенту”, појаснио је Кошарац.

На питање да ли постоји могућност да СНСД у Савјету министара изгласа усвајање Приједлога годишњег националног програма БиХ за период 2018-2019. године, он је напоменуо да постоје политички ставови који су потпуно различити.

“Ми смо окупљени око уставних рјешења и ставова институција Републике Српске. СНСД неће никада напустити ставове и одлуке које доноси Република Српска, јер је наша улога да заступамо ставове Српске у институцијама БиХ”, рекао је Кошарац.

Он је оцијенио да дијалог треба отварати и да ту нема спора.

“Мислим да и јесте прилика да се политички дијалог отвори када је ријеч о темама на којим постоје приближно једнака политичка рјешења и ставови. За то има довољно капацитета. Очекујем да ће у будућем периоду, односно када органи странке процијене, бити заказани састанци тројке”, додао је Кошарац.

Он сматра да власт на нивоу БиХ треба да чине СНСД и ХДЗ, а да је из разговора /лидера ХДЗ-а/ Драгана Човића и /лидера СДА/ Бакира Изетбеговића закључио да и СДА жели да буде дио власти на нивоу институција БиХ.

Кошарац је потврдио да је за СНСД прихватљива коалиција од три побједничке политичке странке, односно СНСД-а, ХДЗ-а и СДА.

“Да ли ће неко још чинити тај формат из Федерације БиХ, видјећемо. Ми из Репубике Српске очекујемо понуду из Федерације БиХ као другог чиниоца који би требао чинити власт на нивоу БиХ”, рекао је Кошарац.

Извор: www.klix.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button