RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Krišto: BiH učinila značajan napredak na usklađivanju vanjskopolitičkih stavova sa stavovima EU-a

Foto: BHRT

Predsjedateljica Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (VM BiH) Borjana Krišto uputila je pismo europskom povjereniku za susjedstvo i proširenje Oliveru Varhelyiju u kojem, među ostalim, navodi kako je BiH učinila vidljive pomake i značajan napredak, osobito na potpunom usklađivanju svojih vanjskopolitičkih stavova sa stavovima Europske unije, unaprjeđenju vladavine prava, borbi protiv korupcije, jačanju ekonomske stabilnosti, te izgradnji inkluzivnog i funkcionalnog bosanskohercegovačkog društva.

“Dopustite mi ovim putem srdačno vas pozdraviti i još jednom iskreno zahvaliti na vašem osobnom angažmanu, razumijevanju i kontinuiranoj potpori europskom putu BiH. To nama u Bosni i Hercegovini pruža nadu, dodatno nas motivira i obvezuje da nastavimo zajednički predani rad na postizanju trajne stabilnosti, demokracije i prosperiteta, te ostvarivanju našeg najvažnijeg vanjskopolitičkog cilja, pristupanja Europskoj uniji”, stoji u pismu.

Također, Krišto u pismu navodi kako se europskom povjereniku obraća da ga podsjeti kako su skupa organizirali i supresjedali prvim Političkim forumom na visokoj razini između BiH i Europske unije, 17. svibnja 2023. godine u Sarajevu, gdje su uz njih bili prisutni i lideri političkih stranaka u BiH, ali i predstavnici svih razina vlasti.

Zaključci razgovora vođenih na Forumu oblikovali su konkretnu agendu u pogledu ispunjenja zadanih uvjeta i kronološki je definiran 31 prioritet na europskom putu BiH.

“Njima smo jasno ukazali na važnost pridržavanja europskih standarda te se obvezali podržati reforme i jačati suradnju kroz mehanizam koordinacije. Izuzetno mi je zadovoljstvo ovim putem kratko vas informirati o tome kako smo u razdoblju nakon održavanja ovog foruma na visokoj razini između BiH i EU-a načinili vidljive pomake i značajan napredak, osobito na potpunom usklađivanju svojih vanjskopolitičkih stavova sa stavovima Unije, unaprjeđenju vladavine prava, borbi protiv korupcije, jačanju ekonomske stabilnosti, te izgradnji inkluzivnog i funkcionalnog bh. društva. Ostvareni napredak Bosne i Hercegovine nedvojbeno svjedoči o našoj posvećenosti reformama i europskim vrijednostima. On je i rezultat naše zajedničke suradnje utemeljene na uzajamnom razumijevanju i povjerenju”, ističe Krišto u pismu.

Naglasila je kako vjeruje da će “naši napori na reformskom putu i ostvareni pomak biti prepoznati i vidljivi u izvješću Europske komisije, koje očekujemo sredinom ovoga tjedna”.

“To će izvješće biti od presudne važnosti za naše daljnje korake prema europskim integracijama, stoga se nadamo pozitivnim ocjenama i preporukama kako bismo sukladno dosadašnjim pozitivnim rezultatima dodatno dinamizirali naš reformski proces, opravdali dodijeljeni status kandidata i otvorili novo poglavlje na putu BiH prema EU-u otpočinjanjem pretpristupnih pregovora za punopravno članstvo”, stoji u pismu.

Također, Krišto je i ovom prilikom, u kontekstu ispunjenja 8+1 uvjeta i provedbe 31 prioriteta iz agende, još jednom ukazala na važnost provođenja izborne reforme u BiH kojom će se implementirati Odluka Ustavnog suda BiH o legitimnom predstavljanju konstitutivnih naroda kao i presuda Europskog suda za ljudska prava, a koju sukladno dogovoru političkih lidera u BiH “treba realizirati do kraja godine”.

“Vjerujem kako je ispunjenje ovog uvjeta od suštinskog značaja za daljnji napredak i stabilnost BiH te će osigurati transparentnost i integritet izbornog procesa u našoj zemlji. Poštovana Ekscelencijo, ponovno ću naglasiti kako BiH i sve njezine institucije ostaju neupitno opredijeljeni daljnjoj provedbi reformskih procesa i ispunjenju 8+1 uvjeta, odnosno 14 ključnih prioriteta koje je Europska komisija postavila pred nas. Koristim ovu prigodu, sukladno zaključcima Dijaloga na visokoj razini, zamoliti vas da pristupimo nastavku političkog foruma na visokoj razini sukladno usuglašenom roku od šest mjeseci, odnosno do kraja mjeseca studenog, te u Bruxellesu organiziramo nastavak dijaloga. Mi u BiH ćemo i dalje neumorno raditi i učiniti sve kako bismo ostvarili svoje europske težnje i duboko sam uvjerena kako ćemo na tom putu i dalje imati Vašu potporu, ali i pomoć svih prijatelja iz Europske unije”, stoji u pismu.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.