RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BrčkoKultura

Брчко: Промовисана првонаграђена књига “Теодул” аутора Стефана Ђурића

У оквиру манифестације “Мјесец књиге” синоћ је у просторијама Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” Брчко организована промоција књиге под називом “Теодул” аутора из Бијељине Стефана Ђурића, која је награђена на недавно завршеном литерарном конкурсу.

Аутор књиге Стефан Ђурић каже да је на овој књизи радио неких десет година и да се састоји из четири цјелине.

„Прва цјелина посвећена људима који више нису са нама и који су веома драги, затим о пријатељима, духовној тематици, док се последњи дио односи на озбиљнију поезију. Назив књиге „Теодул“ значи слуга Божији као код владике Николаја Велимировића и планирам написати још једну збирку поезије“, истакао је Ђурић.

Рецезент ове књиге Мара Симикић каже да је његова основна преокупација и мотив љубав, а љубав је покретач свега, како у животу, тако и у пјесништву.

„Млади пјесник из Бијељине је кренуо у пјеснички свијет, који је густо пренасељен, стазама Николаја Велимировића и о љубави су пјевали многи велики пјесници на које се он управо угледао. Он је прије свега изразио свој патриотизам и љубав према својој родној груди, човјека који је сродник и сапутник, али и љубав према жени која је вјечита инспирација у пјесништву“, истакла је Симикић.

Према њеним ријечима, он се дотакао и акростиха, која је и заборављена форма.

У име организатора из Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” Брчко руководилац Српског књижевног круга Ђорђе Крстић је рекао да је на конкурс за прву књигу младог аутора до 30 година пристигло доста радова и да је комисија дуго вијећала.

„Ово је прва година од када смо расписали овај конкурс и надам се да ћемо сљедеће године подстаћи још већи број младих аутора да се пријаве и вјерујем да има много аутора који пишу, али исто тако немају воље ни жеље да се пријаве“, истакао је Крстић.

Књига “Теодул” аутора Стефана Ђурића награђена је на конкурсу за прву књигу младог аутора до 30 година у организацији Српског просвјетног и културног друштва “Просвјета” Брчко.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.