RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Krišto: Svi u BiH ujedinjeni na evropskom putu

Predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto rekla je na Samitu lidera zapadnog Balkana i EU u Kotoru da su svi narodi u BiH ujedinjeni na zajedničkom evropskom putu.

“Nadam se da ćemo svi zajedno u kontekstu regionalne saradnje uspjeti da ostvarimo naše zajedničke ciljeve”, istakla je Krišto u obraćanju na samitu pod sloganom “Jedan region, zajednička vizija”.

Krišto je dodala da je BiH spremna kada je riječ o primjeni Plana rasta za zapadni Balkan koji predviđa finansijsku podršku EU od šest milijardi evra za zemlje regiona.

Ona je naglasila da je raduje da bi BiH trebalo da bude domaćin sljedećeg skupa.

Pomoćnik državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja DŽejms O'Brajen rekao je da je proritet Plana rasta da se stvori jedinstveno tržište prometa novca.

“To u praktičnom smislu znači da svaki put kad u nekoj banci šaljete novac, imaćete manje troškova, što je od velike koristi građanima i privredi”, naglasio je O'Brajen.

On je dodao da će kao rezultat Plana rasta biti više radnih mjesta i lakše kretanje na tržištu.

Predsjednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić, otvarajući Samit, rekao je da će lideri zemalja regiona, predstavnici EU i SAD na skupu razmatrati Plan rasta za Zapadni Balkan.

“Plan rasta predstavlja šansu i signal da će region biti dio većeg tržišta. Često kažem da je Crna Gora tržište od pola miliona ljudi, ali je i dio zajedničkog od 500 miliona”, naveo je Spajić.

On je rekao da će ulaganja u ljudske resurse i njihovo očuvanje pomoći da se ostvare ciljevi zacrtani u Planu rasta.

“Siguran sam da ćemo tokom Samita imati priliku da usaglasimo naše prioritete. Takođe, vjerujem da ćemo se usaglasiti da je EU snažnija sa više članica, te da će uskoro biti spremna za proširenje u smjeru zemalja Zapadnog Balkana”, rekao je Spajić.

Plan rasta za zapadni Balkan, koji je EU usvojila prije dvije sedmice, predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dvije milijarde bespovratna sredstva, a četiri milijarde povoljni krediti.

Na Samit događaj su, osim lidera i ministara iz zemalja regiona, pozvani i predstavnici Evropske komisije i partnerskih organizacija kao što su Savjet za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svjetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, Fondacija za otvoreno društvo i drugi.

Sastanku lidera zemalja u regionu će prisustvovati i evropski komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelji.

Uoči samita, juče je održan sastanak ministara evropskih poslova i finansija zemalja Zapadnog Balkana, predstavnika Evropske komisije i partnerskih organizacija.

Izvor: Srna

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.