BiH

Курс за грумера по први пута у Бањалуци, али и у БиХ

Центар за образовање одраслих одлучио је да ове године органузује курс за грумера, а то је први пут да се у Бањалуци, али и у БиХ, грађани обучавају за стилисте паса, потврдили су за “Независне” из овог центра.

Испитујући потребе тржиште, они су одлучили да ове године почну и с новим курсевима и занимањима.

“По основу мериторних инструмената испитивања потреба тржишта рада и захтјева полазника, имамо ново занимање, јединствену обуку у Босни и Херцеговини, а то је курс за грумера”, наводе из Центра.

Сам појам грумер описује стручњака за бригу о псима, односно стилисту за псе. Грумери пружају здравствене услуге као што су подрезивање ноктију, купање, чишење ушију и преглед стања коже паса.

Током прошле године Центар је повећао и број полазника у формалном образовању за око 75 одсто од планираног, а у неформалном за чак 100 одсто.

И Градска управа Бањалука је за Центар ове године из буџета издвојила више средства у односу на прошлу годину.

“Ребалансом буџета, повећан је износ средстава којима град помаже рад Центра за образовање одраслих, и то са 120.000 КМ на 200.000 КМ”, навели су из Градске управе Бањалука.

Из Центра истичу да су дозначена планирана средства ребалансом највећа до сада.

“Ова средства утрошена су за материјалне трошкове које је нова управа преузела од претходног руководства, а по основу исплаћеног, можемо рећи да је град наградио успјешан рад Центра за период од јуна до децембра 2021. године”, рекли су из Центра.

Додају да Центар ове године прославља свој јубилеј, 60. година образовања, те истичу да није случајно да су у 2022. ушли с пројектом “Базар образовања”, односно с бесплатним радионицама за све узрасте.

“Кроз ‘Базар образовања’ смо уочили да је потреба за обуком из гастрономије велика. Сходно томе, Центар планира курсеве који ће трајати до мјесец дана и биће искључиво подијељени по гастрономским областима. Бавићемо се тајнама медитеранске регије, француском и италијанском кухињом, најбољом храном Балкана и кухињом наших бака, као и заборављеним специјалитетима”, рекли су из Центра.

Истичу да је тешко наћи квалитетног занатског радника, те да су се због тога окренули уписној политици и обукама за занате тесара, молера, керамичара, фасадера и зидара.

Додају да су од ове године кренули и с новим курсевима за руски и словеначки језик.

Како наводе, Центар се надао да ће дио средстава ребаланса бити одобрен и за основно образовање одраслих, но иако средства нису издвојена, из града су им обећали да ће у скорије вријеме покушати наћи средства за бесплатно основно образовање за сваког грађанина.

Извор: www.nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button