BiHIzbori 2020

Lokalni izbori 2020. godine: Odziv birača do 11.00 sati 14,88 posto

U Federaciji BiH glasalo 13,56 posto glasača, a u Republici Srpskoj oko 18,07 posto

Odziv birača do 11.00 sati na Lokalnim izborima 2020. na razini Bosne i Hercegovine iznosi 14,88 posto – kazao je na konferenciji za medije predsjednik Centralne izborne komsije BiH Željko Bakalar.

Na razni Federaciji BiH odazvalo se 13,56 posto glasača, a u Republici Srpskoj oko 18,07 posto.

Bakalar je naglasio da podaci za Brčko Distrikt još nisu poznati, ali bit će objavljeni putem web stranice CIK-a.

– Odziv u diplomatsko-konzularnim predstavništvima o kojima u ovom momentu imamo informacije iznosi Beč – 19,10 posto, Grac -18,68 posto, Štutgart – 15,15 posto, Minhen – 24,14 posto, Beograd – 15,09 posto. Iz Osla nismo dobili još uvijek informacije, a Čikago još nije ni otvoren – kazao je Bakalar.

Napomenuo je da je prosječan odziv u BiH na Općim izborima u 11.00 sati 2018. godine iznosio 16,17 posto.

Operativni stožer akcije Lokalni izbori BiH sa sjedištem u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela do 11.00 sati zaprimio je ukupno 13 prijava o incidentima koji se mogu dovesti u vezu sa narušavanjem glasanja na biračkim mjestima i to tri u FBiH te 10 u Brčko Distriktu.

– Po informacijama kojima raspolažemo to nisu neki veći incidenti – kazao je Bakalar dodavši kako iz RS-a nisu dobijene informacije o incidentima kojima se narušava izborni proces.

U BiH ukupno je formirano 5.759 biračkih mjesta, uključujući 388 redovitih mobilnih timova.

– Najveći broj biračkih mjesta u BiH otvoren je kako je i planirano jutros u 7.00 sati, dok je manji broj biračkih mjesta kasnio u otvaranu uglavnom iz tehničkih razloga – kazao je Bakalar.

Dodao je da je u jednom biračkom mjestu u Srebrenici bilo značajnijeg kašnjenja zbog prometne nesreće koju je imala predsjednica biračkog odbora, kasnilo se u Han Pijesku i Čapljini.

– Izborno povjerenstvo naložilo je razrješenje predsjednika biračkog odbora, pozivamo gradsko povjerenstvo u Čapljini da obavijeste nadležne. U Vlasenici se kasnilo na četiri biračka mjesta, u Srebreniku se kasnilo na jednom biračkom mjestu. Također je bilo 30 minuta kašnjenja u Bihaću, kao i u Čelincu. Biračka mjesta mogu raditi duže, jer su kašnjenja bila kraća od tri sata – pojasnio je Bakalar.

On je napomenuo da su u BiH formirana i 173 mobilna tima Covid-19 koji će posjetiti, prema sinoć ažuriranim podacima, 3.555 birača na njihovim adresama.

Pojasnio je da bi taj broj birača mogao biti i veći jer su se ti birači mogli prijavljivati jutros do 9.00 sati, uz dostavljanje zahtjeva i i medicinske dokumentacije.

– Kompletnu informaciju imat ćemo kasnije – kazao je Bakalar.

Podsjetio je da je po jedno biračko mjesto formirano u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Ambasadi BiH u Oslu, Ambasadi BiH u Beogradu i Generalnom konzulatu BiH u Čikagu.

Prvi put se izbori održavaju u uslovima epidemije Covid-19. Poštivanje propisanih epidemioloških mjera ne smije biti smetnja za zakonito odvijanje izbornog procesa, kazao je Bakalar.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!