BiH

Majkićeva pozvala Incka da naredi uklanjanje naziva po ratnim zločincima u FBiH

Delegat srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić pozvala je visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da insistira da budu promijenjeni nazivi ulica i institucija po ratnim zločincima u Federaciji BiH.

Majkićeva je navela da niko u Federaciji BiH /FBiH/ ni u međunarodnoj zajednici ne problematizuje niti im pada na pamet da uklone nazive ulica i institucija nazvanih po imenima ljudi čija su nedjela trajno upisana u sjećanje srpskog naroda, dok sa prijetnjama i sankcijama idu prema Republici Srpskoj ukoliko ne ukloni nazive koji zasmetaju Bošnjacima.

Majkićeva je rekla Srni da niko od međunarodnih predstavnika, od kojih najveći broj živi u Federaciji BiH i prolazi Ulicom Alije Izetbegovića to ne smatra problematičnim, iako je riječ o čovjeku koji je “žrtvovao mir za nezavisnu BiH”.

Ona je navela da nikome ne smeta ni to što mnoge škole, vrtići, institucije kulture, vjerski objekti nose ime Alije Izetbegovića, te istakla da je riječ o dvostrukim standardima koji neće pomoći BiH.

“Neko je izračunao da u FBiH postoji više od 30 lokalnih zajednica u kojima glavne ulice nose ime Alije Izetbegovića. I nije on jedini. Mnogo je takvih”, rekla je Majkićeva.

Prema njenim riječima, Bošnjacima nije problem ni ime Mustafe Busuladžića, koji je vršio progon sarajevskih Jevreja, Asefa Serdarevića, poznatog kao osnivača organizacije “Mladi muslimani”, te Huseina Đoze, imama u “Handžar diviziji”.

Majkićeva je rekla da i u zapadnom dijelu Mostara postoji veliki broj ulica i institucija sa imenima koja podsjećaju na NDH i ustaški pokret.

“Poznata su imena Jure Francetića, Mile Budaka, Ante Brokića i drugih čija su nedjela trajno upisana u sjećanje srpskog naroda”, ukazala je Majkićeva.

Ona je navela da je u Republici Srpskoj teško prihvatljivo da u vezi sa pločom sa imenom prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića dolaze prijetnje, ne samo Bošnjaka, već i međunarodne zajednice i visokog predstavnika, i to prijetnje predsjedavajućem i srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, dok Bošnjaci i Hrvati u tom smislu nemaju nikakva ograničenja.

“I gdje smo sad?! Ploča sa imenom prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića sa Studentskog doma na Palama je skinuta. Zato pozivam visokog predstavnika Valentina Incka da sa istom revnošću insistira da budu promijenjeni nazivi ulica ratnih zločinaca i da druga dva naroda budu tretirana na isti način”, rekla je Majkićeva.

Ona je upozorila da ne može doprinijeti pravdi i pomirenju u BiH ovakvo stanje u kojem bošnjački predstavnici sve zločince vide na srpskoj strani, dok pripadnike svog naroda koji su činili zločine nazivaju herojima i amnestiraju od svake odgovornosti.

Foto: https://avaz.ba

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button