RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Penzioneri Federacije BiH u julu dobijaju jednokratnu finansijsku pomoć

Premijer Federcije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić i zamjenici premijera, ministrica finansija Jelka Milićević i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača, danas su u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, održali sastanak sa rukovodstvima Saveza penzionera u FBiH na čelu sa Redžom Mehićem i Ivom Kožulom. Sastanku je prisustvovao i direktor Federalnog zavoda PIO/MIO Zijad Krnjić.

Razgovarano je o iznalaženju rješenja kojim bi penzioneri dobili jednokratnu finansijsku podršku jer je i njihov status dodatno pogoršan situacijom izazvanom pandemijom koronavirusa.

Dogovoreno je da će Vlada Federacije BiH omogućiti jednokratnu finansijsku pomoć penzionerima koji su rezidenti Bosne i Hercegovine, a penzije ostvaruju kod Federalnog zavoda PIO/MIO. Ova pomoć bit će isplaćena uz julsku penziju.

Premijer i zamjenici premijera zatražili su od predstavnika penzionera da iznesu svoje zahtjeve, te se na sastanku osim potrebe za jednokratnom novčanom pomoći, razgovaralo i o eventualnim poboljšanjima koje bi u konačnici sistematski trebali doprinijeti poboljšanju statusa ove kategorije stanovništva.

Jednoglasno je zaključeno da je prioritet očuvanje stabilnosti penzijskog fonda i redovnost isplata, a što je postignuto penzionom reformom koju je provela ova vlada.

– Ovo je trenutno jedina opcija da koliko, toliko pomognemo ovoj zaslužnoj kategoriji stanovništva i ovo je bilo najbolje i najbrže rješenje kojim pomažemo penzionerima, a istovremeno ne kršimo Zakon o PIO/MIO i ne ugrozimo postignutu stabilnost penzionog fonda i redovnost isplata penzija. Ni u kom slučaju nismo željeli podleći populističkim potezima kojim bismo zasigurno ugrozili teško postignutu likvidnost fonda i prekršili zakonske odredbe – kazao je premijer Novalić.

Dodao je da je usklađivanje penzija zakonski regulisano te da je precizirano kad se i kako mogu uvećavati penzije.

– Nadam se da penzioneri razumiju naše napore i opredijeljenost da stabilnost i redovnu isplatu penzija ne dovedemo u pitanje – kazao je premijer Novalić.

Premijer i zamjenici premijera su naglasili da se u 2021. godini već bilježi ekonomski oporavak, a što pokazuju i statistički podaci, tako da je izvjesno zakonsko značajnije uvećanje penzija u narednoj godini.

Ministrica Milićević je istakla da Vlada FBiH ne želi obećavati ono što nije u mogućnosti i ispuniti, te upoznala penzionere sa realnim finansijskim mogućnostima.

Ministar Drljača, kao resorni ministar, ponovio je da Ministarstvo rada i socijalne politike daje konstantnu podršku penzionerima i njihovim udruženjima, ali da se mora voditi računa o realnim mogućnostima.

Predsjednik UO Saveza udruženja penzionera/umirovljenika u FBiH Redžo Mehić je zajedno s kolegama naglasio značaj očuvanja Zakona o PIO/MIO.

– Svjedoci smo da je Vlada FBiH ispoštovala sve odredbe Zakona o PIO/MIO. Također smo svjedoci da Vlada čini ogromne napore kako bi se smanjili negativni uticaji pandemije na ekonomiju. No, nama je zaista bitno da se pomogne našim penzionerima, jer su imali ogromne izdatke tokom pandemije. Zakon ima svojih manjkavosti i postoji potreba za korekcijama, ali je prioritet zadržati ovo što smo postigli zakonom – kazao je Mehić.

Penzionom reformom koju je provela Vlada FBiH, između ostalog, isplata penzija se vrši iz budžeta Federacije BiH i prioritetna je, a penzije se isplaćuju u istom periodu svaki mjesec.

Reformom, tačnije stupanjem na snagu sada važećeg Zakona o PIO/MIO, dosad je već izvršeno nekoliko usklađivanja penzija, redovnih i vanrednih, koja su predstavljala povećanja penzija u skladu sa zakonskim odredbama i u realnim okvirima.

Zakonom je, a što je od velikog značaja, propisano i to da se ne uvećavaju najviše penzije sve dok one najniže ne postignu određeni iznos što predstavlja put ka ispravljanju dosadašnjeg velikog jaza u iznosima najnižih i najviših penzija.

Posebna pažnja i podrška penzionerima je neupitna za Vladu FBiH jednako kao i opredijeljenost da postignuti rezultati reforme ne smiju biti narušeni nepromišljenim potezima, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Додик се састао са Милићем у Брчком

Radio Brčko

FBiH: Isplata penzija za februar počinje 5. marta

Radio Brčko

Predstavnici SAD-a i Rusije danas na sastanku u Ženevi o ukrajinskoj krizi

Radio Brčko