RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Međunarodni dan migranata: Što hitnije proširiti smještajne kapacitete u BiH

Crveni križ Federacije Bosne i Hecegovine i Dansko vijeće za izbjeglice ukazali su danas, povodom Međunarodnog dana migranata, na potrebu za što hitnijim proširenjem smještajnih kapaciteta, kako bi se smanjio broj lica koja borave na otvorenom, a s tim i ublažila humanitarna katastrofa.

Dansko vijeće za izbjeglice (DRC) koordinira i zagovara pružanje medicinske pomoći za migrante, izbjeglice i tražioce azila u BiH, a u svakom od postojećih privremenih prihvatnih centara postoji ambulanta u kojoj rade medicinski timovi iz lokalnih domova zdravlja, u sklopu koje se vrši upućivanje na specijalističke preglede ili na duže liječenje po potrebi u bolnice ili kliničke centre.

“Prosječno, na mjesečnom nivou, DRC podržava medicinske timove u ambulantama za više od 6.000 medicinskih pregleda, te više od 1.200 direktnih medicinskih intervencija. Dansko vijeće doprinosi sprovođenju medicinskih pregleda za polazak djece u školu, redovnu imunizaciju, pedijatrijske preglede djece iz kategorije migranata i tražioca azila, kao i svaki vid primarne i sekundarne zdravstvene zaštite za odrasle osobe”, poručila je Naida Softić, projektni koordinator DRC-a.

Od početka KOVID-19 pandemije urađeno je 58,521 medicinskih skrininga, 354 lica u pokretu su testirana na KOVID-19 u skladu sa protokolom uspostavljenim za ove svrhe. U privremenim prihvatnim centrima realizovane su preventivne mjere u skladu s preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, a one podrazumijevaju dijeljenje informacija i materijala za zdravstvenu prosvećenost unutar centra i praćenje poštovanja tih mjera, kako od strane korisnika, tako i od samih pružalaca usluga.

Za sve one koji nemaju pristup smještaju, a kojih je, prema trenutnim nezvaničnim podacima, oko 1,500, DRC u partnerstvu s organizacijama Crvenog križa na različitim lokacijama osigurava zaštitu u vidu prve pomoći, podjele prehrambenih namirnica, vreća za spavanje, obuće i odjeće, kao i paketa sa sredstvima za održavanje lične higijene.

U skladu sa projektima Crvenog križa Federacije BiH i DRC kroz donatorska sredstva ECHO-a i švajcarske ambasade u BiH formirani su mobilni timovi za pružanje podrške migrantima, izbjeglicama i tražiocima azila u TK, Kalesiji, Ključu, Cazinu, Bosanskom Petrovcu, Sarajevu, Mostaru, kao i terenski ljekari i psiholozi.

“Od početka 2020. godine do sada pruženo je 33.136 intervencija prve pomoći, 32.125 usluga psihosocijalne podrške, 1.998 konsultacija i intervencija od strane ljekara, te 1.501 usluga psihologa. Pored ovih timova, Crveni križ FBiH, uz partnerstvo i koordinaciju sa DCKBiH, IFRC, MKCK i švajcarskim CK ima formirane timove za humanitarno i zdravstveno zbrinjavanje migranata koji su svakodnevno na terenu. U ovoj godini podijelili su više od 60.000 paketa hrane i higijene, a aktivni su i u programima obnavljanja porodičnih veza, prve pomoći, psihosocijalne podrške i slično”, istakao je Jasmin Nikšić, koordinator za zdravstvo u migracijama Crvenog križa Federacije BiH.

Dansko vijeće za izbjeglice naglasilo je značaj podrške švajcarske agencije za razvoj i saradnju zdravstvenim institucijama širom Bosne i Hercegovine. Imajući na umu posvećenost, empatičnost i požrtvovanost medicinskih radnika koji imaju samo jedan cilj – pružiti jednaku pomoći svim ljudima kojima pomoć treba, SDC je u periodu od decembra 2019. do juna 2020. godine podržao rad zdravstvenih ustanova na području Unsko-sanskog kantona.Doniranjem medicinske opreme i aparata značajno je unaprijeđen kvalitet medicinskih usluga za lokalno stanovništvo te za lica u pokretu, a ojačani su tehnički kapaciteti zdravstvenih ustanova.Trenutno se završava faza projekta tokom koje se unapređuju određeni odjeli u zdravstvenim ustanovama na području Sarajevskog, Hercegovačko-neretvanskog i Unsko-sanskog kantona.

BHRT

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Povećan broj stranaca u prošloj godini sa odobrenim boravkom u Brčko distriktu

Mirsad Arnautović

Bihać: Migrant uhapšen zbog silovanja 18-godišnje djevojke

Radio Brčko

Sukobi policije i stanovnika grčkih ostrva zbog izgradnje centara za migrante

Radio Brčko