Brčko

Povećan broj stranaca u prošloj godini sa odobrenim boravkom u Brčko distriktu

Služba za poslove sa strancima u Brčkom je u protekloj godini evidentirala veći broj prijava stranaca nego godinu dana ranije. Takođe ova služba posljednjih mjeseci bilježi i pad broja evidentiranih migranata u Distriktu.

U prošloj godini je u Brčko distriktu bilo prijavljeno 2100 stranaca koji su u Distriktu boravili kao turisti, potvrđeno je za Radio Brčko u Terenskom centru Službe za poslove sa strancima u Brčkom.

„Ovaj broj je veći za oko 20 % u odnosu na 2020. godinu i oni su se zadržavali u Brčkom od pet do 90 dana kako je to propisano zakonom”, istakao je Jovan Stojičić, šef ovog ureda.

U drugoj kategoriji stranaca koji imaju odobrene boravke po osnovu radnih dozvola, bračne ili vanbračne zajednice ili školovanja je u 2021. godini u Distriktu Brčko je bilo 290 stranaca što je takođe uvećanje od oko 15 % u odnosu na godinu dana ranije.

Ured ove službe je u prošloj godini odobrio boravak za 250 stranaca koji imaju stalni boravak u BiH odnosno onima koji ovdje žive duže od pet godina i njima su izdate lične karte za strance.

Stojičić je potvrdio da je u prošloj godini i u prvom mjesecu 2022. godine značajno smanjen broj migranata koji su zatečeni u Brčko distriktu.

“U prošloj godini je evidentirano ukupno 48 migranata u Brčko distriktu i to su uglavnom migranti koji su već bili negdje na prostoru BiH te su bili u prolazu kroz distrikt”, dodao je Stojičić.

Od početka ove godine tokom januara mjeseca ovoj službi nije prijavljen boravak niti jednog nigranta na  području distrikta što bi moglo ukazivati na promjenu rute koju migranti koriste zaobilezeći BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!