BiH

Međunarodni dan zaštite lešinara: U Blagaju 5. septembra puštanje oporavljenog bjeloglavog supa

U svijetu se 5. septembar obilježava kao Međunarodni dan zaštite lešinara, a Omladinski klub Novi val iz Blagaja povodom toga obilježava i 13 godina od početka projekta reintrodukcije Bjeloglavih supova u Bosnu i Hercegovinu. Međunarodni Dan lešinara ima za cilj da ukaže na vrlo teško stanje populacije lešinara u Bosni i Hercegovini, ali i generalno u svijetu. Omladinski klub Novi Val od 2007. godine radi na povratku Bjeloglavih supova na njihova prirodna staništa, područje Blagaja, što je vrlo složen i komplikovan posao.

Nakon dvije godine u Blagaju ponovo stanuje bjeloglavi sup koji je iz kanjona Uvca, nakon 15 dana boravka u prirodi, potpuno iscrpljen pronađen u Olovu. Adnan Đuliman, predsjednik organizacije Omladinski klub Novi Val je istog dana sa ekipom iz Udruženja otišao u Olovo i u transportnom kavezu za divlje životinje Luku dovezao u Blagaj. Za njega brinu članovi Omladinskog kluba Novi val u Eko centru Blagaj, gdje je posljednji par bjeloglavih supova u BiH živio prije dvije godine.

Cijelu priču i aktivnosti spašavanja ptice pratio je Federalni inspektor za zaštitu prirode. Tako će po svim evropskim direktivama, s obzirom na to da je ptica markirana i ima GPS u koordinaciji sa ljudima iz Republike Srbije iz udruženja za zaštitu ptica grabljivica (Beograd, Srbija), ptica će 5.9.2020 u 12:15 sa mjesta “Kurbanište” preko puta Vrela Bune biti puštena u Blagaju. Ovaj događaj će moći da se prati na facebook stranici Eko Centar Blagaj koji će emitirati uživo puštanje ptice u prirodu.

Podsjetimo da su posljednji par bjeloglavih supova u BiH bili ženka Lily i mužjak Jablan koji su obitavali u Eko centru Blagaj. Uginuli su 23. novembra 2018. od posljedica trovanja. Bjeloglavi sup je jedna od najvećih ptica koje lete. Dugačak je 95-105 cm, a u nas je težak najčešće između 8 i 9 kilograma. Nekim je jedinkama raspon krila dosezao gotovo 3m, ali u većine je između 2,50 i 2,70 metara. Evoluirali su kao ptice koje se hrane isključivo uginulim životinjama, uglavnom leševima krupnih sisavaca.

Svi koji žele da prisustvuju ovom događaju mogu da kontaktiraju slijedeći broj +062-053-776

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button