RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Мектић о ситуацији са мигрантима: БиХ ће и даље бити жртва проблема

Министар безбједности БиХ Драган Мектић је на конференцији за медије казао да се у Грчкој налази близу 70 хиљада миграната који се крећу према земљама Европске уније, напомињући да то представнике бх. власти забрињава јер постоји могућност да већи број тих људи одабере руту преко западног Балкана.

Министар Мектић је казао да су се представници власти у БиХ фокусирали на три кључне ствари: како што боље, ефикасније и успјешније заштитити границу у југоисточном дијелу гдје мигранти улазе у БиХ, како осигурати коректан и хуман третман оним мигрантима који су ушли у БиХ и како на најбољи начин управљати сигурносном ситуацијом да се спријечи вршење кривичних дјела на штету домаћег становништва.

Међутим, забрињавају га мигранти који се из Грчке крећу према земљама ЕУ, као и дневни прилив миграната из Турске у Грчку.

“Дневни прилив миграната из Турске у Грчку је близу 300. За претпоставити је да ћемо ми ту имати озбиљних проблема. Дефинитивна рјешења како би се ријешила мигрантска криза не постоје. БиХ ће и даље бити жртва проблема. Заједно смо укључили све институције с државног, ентитетског и кантоналног нивоа. Тражимо рјешења”, рекао је он.

Навео је да је у Унско-санском кантону неопходно да се редукује прилив миграната у смислу да их не долази више него што их је могуће прихватити.

“Дио миграната из УСК ћемо ове седмице вратити у Сарајево. Њих шест укупно је идентификовано да су на одређени начин повезани с тероризмом и неким терористичким активностима. Тренутно се налазе у имиграционом центру. Провјеравају се други подаци и друге чињенице. Илегално су ушли у БиХ. Донијећемо одлуку о њиховој даљњој судбини”, истакао је Мектић.

Навео је да је Савјет минстара постигао договор с Унско-санским кантоном и да раде на рјешењу.

“Не можемо се договорити да се затворе имиграциони центри на такав начин. На тај начин ништа нећемо ријешити. Савјет министара ће на некој од наредних сједница донијети одлуку о управљању тим прихватним центрима”, закључио је Мектић.

Извор: КЛИКС

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Puna podrška Socijalističkoj partiji u Brčkom

Mirsad Arnautović

Za četiri mjeseca 58 hiljada turista više u odnosu na isti period 2019., godini prije korone

Radio Brčko

Ravnomjerno raspoređivanje migrantskih kampova u BiH-efikasno upravljanje krizom

Radio Brčko