BiH

Муке мјештана Крупе на Врбасу, даброви руше дрвеће и уништавају имовину

Мјештани Крупе на Врбасу и ове године пријављују проблем са дабровима, који руше дрвеће и стварају имовинску штету.

Како је рекао један Бањалучанин који често пролази овим путем, даброви су се појавили на овој локацији уназад три године те мјештани предузимају све што могу у покушају да сачувају дрвеће.

“Мјештани су поставили металне жице око стабала, а видим да су их и премазали машћу, да их на тај начин заштите”, казао је овај Бањалучанин за “Независне новине”. Објаснио је да се ради о поприлично великим стаблима око извора ријеке Крупе, тако да изненађује да су их даброви већински прогризли.

“До сада је оборен велики број стабала, нарочито прошле године. Ту претпостављам да и настаје штета, јер када оборе стабло, одрони се и дио обале”, казао је он. Према његовим ријечима, мјештани не желе да даброве истријебе, а како су и ранијих година истакли, желе да их премјесте на другу локацију, а да се њима надокнади материјална штета.

“Даброви овдје имају своју колонију, праве бране и пречишћавају воду, али и наносе штету”, казао је овај грађанин.

Како су и мјештани Крупе на Врбасу раније истакли, проблем са дабровима настаје и на њиховој личној имовини.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС рекли су да штету коју причини дабар на имовини РС плаћа у пуном износу процијењене штете, што је у складу са Законом о ловству, у којем је прописано да је “штету коју учини дивљач за коју је прописана стална забрана лова дужан да надокнади субјекат који је прописао забрану”.

“Лице коме је причињена штета, ако жели остварити накнаду, дужно је сачувати трагове и најдаље у року од три дана од дана причињене штете поднијети захтјев Одјељењу за привреду локалне заједнице на подручју на којем је причињена штета. Орган локалне заједнице именује комисију за утврђивање узрока настале штете и процјену вриједности, која излази на лице мјеста и сачињава записник”, појаснили су у овом министарству.

Према њиховим ријечима, по закључивању споразума о накнади штете орган локалне заједнице доставља споразум Министарству које доноси рјешење о исплати предметне штете од дабра. На основу Закона о ловству Републике Српске, даброви су уврштени у трајно заштићену дивљач, што подразумијева да их је забрањено ловити, прогањати или намјерно узнемиравати.

Како у овом закону стоји, “стална заштита дивљачи одређује се за врсте дивљачи које су постале ријетке, због чега их је потребно сачувати од узнемиравања”.

Извор: www.nezavisne.com

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button