RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Svijet

Izrael – Efikasnost četvrte doze vakcine mala za omikron

Četvrta doza vakcine protiv koronavirusa ne pruža mnogo dodatne zaštite od omikrona, pokazalo je istraživanje u Izraelu.

– Porast nivoa antitijela koji smo vidjeli i kod Moderne i kod Pfizera je nešto veći od onoga što smo vidjeli nakon treće doze vakcine – rekla je Gili Regev-Yochay, direktorica jedinice za zarazne bolesti u medicinskom centru Sheba u Tel Avivu, koja je vodila istraživanje.

Međutim, “uprkos povećanom nivou antitijela, četvrta vakcina nudi samo djelomičnu odbranu od virusa”, dodala je.

Regev-Yochay je rekla da su infekcije nakon vakcinacije uočene i kod ljudi koji su vakcinisani četiri puta, javlja dpa.

Ona je naglasila da su rezultati preliminarni i da stoga ne mogu dati preciznije brojke.

Oko 150 učesnika u studiji primilo je četvrtu dozu vakcine Pfizer-BioNTech prije dvije sedmice. Prije sedmicu dana, još 120 učesnika primilo je četvrtu vakcine Modernom nakon tri doze Pfizer-BioNTecha.

Ovo je prvo ispitivanje na svijetu koje proučava četvrtu vakcinaciju kombinovanim vakcinama. Rezultati obje grupe nakon sedmice dana ispitivanja bili su vrlo slični.

Odluka Izraela da da četvrtu dozu imunokompromitovanim osobama mogla bi imati malu prednost, kaže Regev-Yochay. Međutim, nije preporučila da četvrtu dozu vakcine primi ostalo stanovništvo.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Naučnici vjeruju da su pronašli razlog pojave krvnih ugrušaka uzrokovanih AstraZeneca vakcinom

Radio Brčko

Brčko: Saradnja između Vlade i Instituta za naučno istraživanje i razvoj

Mirsad Arnautović

Њемачки министар здравља Карл Лаутербах сматра да четврта доза неће бити обавезна

Radio Brčko