RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Na graničnim prelazima Orašje, Brčko i Tuzla oduzet duvan i razna roba vrijednosti 240.000 KM

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/ oduzeli su duvan, duvanske proizvode i raznu robu ukupne tržišne vrijednosti 240.000 KM na području graničnog prelaza Orašje, Brčko distrikta i Tuzle.

Na graničnom prelazu Orašje tokom kontrole putničkih vozila kod tri fizička lica pronađena je neprijavljena roba /razna tehnička oprema/ koja je privremeno oduzeta, saopšteno je iz UIO.

Na području Brčkog kod osam lica pronađeni su akcizni proizvodi – 1.280 kutija cigareta i 92 kilograma sitno rezanog duhana, 821 kutija ručno motanih cigareta koji nisu bili obilježeni na zakonom propisan način, niti imali zakonom propisanu dokumentaciju, navodi se u saopštenju.

Izdato je devet prekršajnih naloga u iznosu od 6.600 KM, te će biti sačinjena dva zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka kod nadležnog suda, a ukupna vrijednost oduzete robe je 40.000 KM.

Tokom pretresa dva skladišna prostora na području Tuzle pronađene su i privremeno oduzete 24 tone robe, ukupne vrijednosti oko 200.000 KM, na osnovu operativnih saznanja dobijenih posredstvom kontakt tačke za razmjenu informacija sa Hrvatskom, te prema instrukcijama Tužilaštva BiH, a prema nalogu Suda BiH uz asistenciju službenika MUP-a Tuzlanskog kantona.

Protiv osumnjičenih osoba Tužilaštvu BiH biće podnesen izvještaj o postojanju osnova sumnje u počinjeno krivično djelo carinska prevara.

Uprava za indirektno oporezivanje BiH poziva sve građane da na otvorenu besplatnu liniju UIO 080/02-06-07 anonimno prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a ili nelegalnu prodaju akciznih proizvoda.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Bivši direktor UIO osuđen na devet godina zatvora, biće mu oduzeto 1,7 miliona KM imovine

Radio Brčko

U dvije odvojene akcije oduzeta roba u vrijednosti od 116.500 KM

Radio Brčko

UIO BiH: U prošloj godini prikupljeno rekordnih gotovo 8,5 milijardi maraka

Radio Brčko