RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Na konferenciji o ulozi mjesnih zajednica u fokusu građanski aktivizam

Konferencija o ulozi mjesnih zajednica počela je jutros u Neumu gdje je istaknut značaj građanskog djelovanja u lokalnim zajednicama.

Značaj građanskog djelovanja u lokalnim zajednicama se posebno odnosi na razvoj lokalne infrastrukture, osnaživanje položaja žena i snažnijeg angažmana mladih, organizovanje foruma građana, jačanje građanskog aktivizma, te odgovorniji pristup prema izbornom procesu.

Uvodna izlaganja o toj temi “Zašto je uloga mjesnih zajednica važna?” imali su rezidentni predstavnik UNDP-a u BiH Steliana Nedera, te predsjedavajući Projektnog odbora projekta “Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH” /MZ projekat/ Nedim Hamzabegović, koji je i član Vlade Brčko distrikta, direktor razvojne saradnje pri Ambasadi Švedske Eva Gibson Smedberg, te šef portfolija za lokalnu upravu i opštinske usluge u Ambasadi Švajcarske Maja Zarić.

Na skupu, u organizaciji UNDP, ambasada Švajcarske i Švedske i Projekta mjesne zajednice, biće riječi i o jačanju uloge mjesnih zajednica od 2016. godine do danas.

Predviđena je diskusija o temi “Značaj kreiranja politika i regulatornog okvira za poboljšanje funkcionisanja mjesnih zajednica” na kojoj će učestvovati grado/načelnici Modriče, Žepča, Čitluka, Breze, Laktaša, Banjaluke i Tešnja.

Na drugoj panel diskusiji o ulozi mjesnih zajednica učesnici su predstavnici gradskih uprava LJubljane i Rijeke, Stalne konferencije opština i gradova u Srbiji, švajcarske Ambasade i Švedskog saveza lokalnih i regionalnih vlasti.

Za sutra su planirani seminari sa načelnicima opština i gradonačelnicima u BiH o temi “Vještine promocije i zagovaranja”, te o temi “Korištenje revitalizovane veb-platforme mjesnih zajednica /onlajn mreža praktičara/: Šta je to veb-platforma i kako treba da se koristi?”.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Mostarski Cabrio bus novoizgrađenom cestom građane vozi na more u Neum

Radio Brčko

Obrazovanje najbolji način ulaganja u budućnost BiH i EU

Radio Brčko

U Neumu odmara oko 15.000 gostiju, svi smještajni kapaciteti popunjeni

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!