RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Novinari “Radija Brčko” na seminaru u Neumu o izbornom procesu u BiH

Seminar “Jačanje kapaciteta medija za profesionalno praćenje i izvještavanje o izbornom procesu u BiH”, koji se u Neumu održavao od 16. do 19. septembra, putem sesija dijaloškog karaktera između članova CIK-a i prisutnih novinata iz većih i značajnijih medija u BiH, problematizirao je teme vezane za izborni sistem, izborno zakonodavstvo, izborni proces i potrebnim reformama u izbornom zakonodavstvu.

Predsjednik CIK-a BiH Željko Bakalar kazao da je CIK u parlamentarnu proceduru uputio određene zahtjeve za izmjene postojećeg izbornog zakona s akcentom na rad izbornih odbora, brojanje glasačkih listića, glasanje iz inozemstva, elektronsko glasanje i mnoge druge prijedloge, ali da konačnu riječ ipak donose nadležne institucije vlasti u BiH.

Bakalar je napomenuo da od medija očekuje profesionalnost, a u svakom trenutku bilo koju informacije vezanu za izborni proces može dati i CIK.

Na nivou Bosne i Hercegovine već je formirana interresorna radna grupa sa isključivim zadatkom da pripremi prijedlog izbornog zakona, uputi ga u redovnu proceduru i usvoji u neizbornoj godini.

Ahmet Šantić, član CIK-a pojasnio je da prema važećem izbornom zakonu nema izmjena izbornog zakona u izbornoj godini.

Ahmet Šantić, član CIK-a

Član CIK-a Jovan Kalaba se u svom izlaganju fokusirao na izbornu administraciju i učesnike u izbornom procesu, te kazao da izborni posmatrači, koji su vrlo bitni radi transparentnosti izbora, mogu da posmatraju rad CIK-a, lokalnih ili gradskih izbornih komisija, rad biračkih odbora na dan izbora, do praćenja rada glavnog centra za brojanje listića.

Jovan Kalaba i Suad Arnautović, članovi CIK-a

Ispred pokrovitelja seminara Vijeća Evrope, Ured u Sarajevu, uvodne sesije imao je Esad Mavrić, organizator, koji je polaznicima na završetku seminara dodijelio certifikate o edukaciji za praćenje izbornog procesa u BiH.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Novinarstvo – profesija koja (ne) gubi na značaju?!

Radio Brčko

Dvojica novinara Reutersa oslobođeni iz zatvora u Mijanmaru

Radio Brčko

Na konferenciji o ulozi mjesnih zajednica u fokusu građanski aktivizam

Radio Brčko