BiH

Najstariji korisnik federalnog PIO-a je 110-godišnja žena

Najstariji korisnik penzije kojem isplatu vrši Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje za (PIO) ima 110 godina i 2 mjeseca života. Riječ je o ženskoj osobi s područja Živinica.

Kazali su to za Radiosarajevo.ba na naš upit o “rekorderima” na njihovoj evidenciji po godinama starosti i periodu primanja penzije.

“Što se tiče najdužeg primanja mirovine, ne raspolažem preciznim podacima, no, bude slučajeva gdje mirovinu korisnik prima preko 40 godina”, kazao nam je Tomislav Kvesić iz Ureda za odnose s javnošću Fonda PIO.

Prema posljednjem ažuriranju podataka, kaže Kvesić, imaju 29 korisnika penzije koji imaju 100 ili više godina života.

Upitali smo i za najmlađeg korisnika penzije u FBiH.

“Na pitanje o najmlađem korisniku nismo u mogućnosti odgovoriti, jer bi to zahtijevalo konstantnu detaljnu analizu baze podataka o korisnicima obiteljske mirovine. Naime, kao je Zakonom propisano da korisnici obiteljske mirovine iza umrlog korisnika ili osiguranika koji je ispunio uvjete za mirovinu, mogu biti supružnici ili djeca, teoretski je moguće da najmlađi korisnik bude star svega mjesec- dva. Također, kod invalidske mirovine nerijetki su slučajevi da su korisnici mlađi od 50 godina”, objasnio je Kvesić.

Na upit o najvišim primanjima, najviša penzija, podjseća on, prema odredbama Zakona o MIO/PIO, koji je vrijedio do 1. marta 2018., ograničena je na 2.174KM.

Foto: Internet ilustracija

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Back to top button