RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Nakon pandemijskog šoka dolaze bolji dani: Turizam u BiH korača ka putu oporavka

Ako se nastavi ovakvim tempom, doseći ćemo 80 posto od sezone iz 2019., kaže Butigan.

Da je turizam u našoj državi na putu oporavka nakon dvogodišnjeg svojevrsnog šoka usljed pandemije koronavirusa, potvrđuju i posljednji podaci Agencije za statistiku BiH.

Tako su u martu ove godine turisti ostvarili 83.472 posjete, što je više za 12,3 posto u odnosu na mjesec ranije i čak za 97,5 posto više u odnosu na mart 2021. godine.

Također, turisti su ostvarili 179.613 noćenja, što je više za 80,4 posto u odnosu na mart 2021. godine, dok je učešće stranih gostiju u strukturi noćenja veće od polovine.

Upravo se strani gosti u velikoj mjeri vraćaju u brojna turistička odredišta u Hercegovini, poput Mostara, Međugorja i Neuma.

Prema riječima Branimira Butigana, predsjednika Udruge hotelijera Neum, sve je više organiziranih dolazaka i noćenja turista iz Francuske, Njemačke, Slovenije i Poljske.

– Definitivno, može se kazati da turizam poprima značajne obrise oporavka nakon prethodne dvije godine. U Neum se, poslije ukidanja mjera i ograničenja, u punom zamahu vratio konferencijski turizam. Trenutno je popunjenost smještajnih kapaciteta u hotelima solidna, a kada je riječ o bukingu, on je vrlo dobar i za sezonu, ali i postsezonu. Ako se nastavi ovakvim tempom i ako ne bude nekih nepredviđenih situacija, vjerujemo da ćemo moći ostvariti 80 posto od sezone iz 2019. godine – rekao nam je Butigan.

Turistički radnici u Mostaru su, također, vrlo optimistični.

Kako nam je rekao Semir Temim, zamjenik direktora Turističke zajednice HNK, predsezona je veoma dobro počela, a sve je više stranih turista koji se odlučuju za višednevni boravak u Hercegovini.

Enisa Bašić, vlasnica ugostiteljskog objekta kod Starog mosta u Mostaru, kazala nam je da je u odnosu na prošlu ovogodišnja predsezona značajno bolja.

– Dolaze nam gosti iz brojnih evropskih zemalja, a vikendom, uz domaće, prednjače turisti iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije. Zaista, nazire se oporavak – kazao nam je Bašić.

Izvor: Avaz

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

U martu nastavljen porast broja turista, 16 posto više u odnosu na februar

Radio Brčko

U decembru u Federaciji BiH 70.585 turista, u Republici Srpskoj 31.206

Radio Brčko

Vodopad Kravica bilježi gotovo isti broj gostiju kao u predpandemijsko vrijeme

Radio Brčko