RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Njemačka svrstala BiH među zemlje visokog rizika, desetodnevna samoizolacija za nevakcinisane

Njemačka je svrstala Bosnu i Hercegovinu među zemlje visokog epidemiološkog rizika, što znači da će osobe koje nisu cijepljene ili nisu preboljele koronavirus morati u desetodnevnu samoizolaciju u dolasku iz BiH, saopćio je državni Epidemiološki institut Robert Koch.

Odluka je na snazi od od 24. oktobra.

Samoizolacija se može prekinuti tek nakon pet dana predočenjem negativnog testa ili potvrde o cijepljenju.

Za sve povratnike u Njemačku obavezna je prijava prije dolaska u Njemačku, a cijepljene ili osobe koje su preboljele koronavirus mogu prilikom prijave ubaciti svoj certifikat o cijepljenju, čime su oslobođene karantene nakon povratka.

1. novembra stupa na snagu propis prema kojem osobama koje zbog samoizolacije nisu u stanju obavljati svoj posao država neće nadoknađivati izgubljenu zaradu, kao što je do sada bio slučaj.

U nekim saveznim pokrajinama, poput Sjeverne Rajne-Vestfalije, taj propis je već stupio na snagu. Osim  Bosne i Hercegovine, njemačke vlasti su na popis visokorizičnih zemalja uvrstile i Sloveniju, Hrvatsku te Srbiju i Bugarsku.

Kriteriji za svrstavanje neke zemlje među visokorizične nisu samo broj novooboljelih nego i brzina širenja virusa kao i opterećenje zdravstvenog sistema.

U Europi raste broj slučajeva i hospitalizacija – ponegdje zapanjujuće visokih, ovisno o zemlji, a dolazi sve hladnije vrijeme i u nekim područjima je zastoj u cijepljenju.

Njemačka je oko 70 zemalja proglasila visokorizičnima. Osobe koje nisu preboljele COVID-19 ili se potpuno cijepile, po povratku u Njemačku moraju biti 10 dana u karanteni. Taj period se može skratiti ako osoba bude negativna na testu nakon pet dana.

U nedjelju su na popis dodani još Kamerun, Singapur i Kongo. Kenija, Kosovo, Irak i Honduras su uklonjeni sa spiska.

Izvor: https://radiosarajevo.ba/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Hrvatska: Porast broja novozaraženih, popuštanje mjera još se razmatra

Radio Brčko

Potpuna zaštita potrošača u Brčkom nemoguća zbog koronavirusa

Sandra Živković

Početak cijepljenja protiv sezonske gripe izazvao velike gužve ispred JZU

Sandra Živković