RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Novi aranžman BiH s MMF-om od 750 milijuna eura

Novi aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), za koji su iskazali interes entiteti i vlasti na nivou države BiH, mogao bi biti spreman krajem siječnja ili u veljači, izjavio je stalni predstavnik MMF-a u BiH Andrew Jewell.

Jewell je naveo da su počeli pregovori o tom programu, te da vlasti u BiH traže prošireni aranžman u trajanju od tri godine. On je pojasnio da će novac, ukoliko bude postignut dogovor, biti distribuiran u tranšama u skladu s uspjehom u provođenju programa.

“Nadamo se da bismo pregovore mogli zaključiti početkom narednog mjeseca i, ako sve bude u redu, predložiti ga Upravnom odboru za usvajanje krajem siječnja ili početkom veljače”, rekao je za Nezavisne novine.

On je dodao da će u smislu uvjetaprograma nastojati da oni budu postavljeni na racionalniji način.

“Bit će manje strukturalnih odrednica koje se odnose na reforme koje se moraju implementirati, odnosno rokove u kojima je potrebno ispuniti uvjete da bi se dobio novac, tako da smatram da postoji vjerojatnost da ćemo imati manje odrednica u ovom programu nego u prethodnom”, rekao je Jewell.

On je naveo da će se uvjeti i dalje odnositi na reformu zdravstva, javnih financija i slično.

Jewell je podsjetio da entitetske i vlasti na nivou BiH od MMF-a traže program vrijedan 750 milijuna eura.

On je napomenuo i da nije završena kriza u vezi sa koronavirusom već bi se mogla pogoršati tokom zime, zbog čega se lokalnim vlastima savjetuje da se fokusiraju na još veću podršku ekonomiji i zaštiti ranjivih kategorija, što “zahtijeva ozbiljne financije i košta”.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Pad inflacije na šest odsto

Radio Brčko

MMF: Albanija najsiromašnija zemlja u regiji, na drugom mjestu Kosovo, BiH izuzeta iz pregleda

Radio Brčko

ММФ: За економски опоравак биће потребне године

Radio Brčko
error: Sadržaj zaštićen od neovlašćenog preuzimanja!