RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
Brčko

Distrikt financijski iscrpljen u borbi protiv koronavirusa

Predstavnici zakonodavne vlasti okončali su prvi dio 13. redovite sjednice na kojem su, od ukupno 54, apsolvirali 28 točaka devnog reda.

Između ostalog, diskutirano je o Informaciji o aktualnom stanju sigurnosti na prostoru Brčko distrikta,  što je rezultiralo zaključkom kojim se, jednoglasno, osuđuju kaznena djela koja su dovela do narušavanja sigurnosne situacije u gradu.

„Kroz ovaj zaključak pružena je puna potpora Policiji, Tužiteljstvu i pravosudnim institucijama da svako u domenu svoje nadležnosti, vođen isključivo profesionalnim kriterijima, bez podlijeganja bilo kakvim pritiscima, dovrši aktivnosti na rješavanju kaznenih djela o kojima je bilo riječi“, rekao je Milić.

Višesatnu raspravu izazvala je informacija o raspodjeli sredstava financijske pomoći Bosni i Hrecegovini od MMF-a i kojoj nije bilo Distrikta. Prema riječima gradonačelnika Eseda Kadrića odlučeno je da se u skladu arbitražnom odlukom pozove supervizor za Brčko distrikt, kako bi se direktno stupilo u pregovore s entitetskim vladama. Shodno tome, gradonačelnik je zadužen da pripremi dokumentaciju u slučaju ustavnog spora po ovom pitanju.

Distrikt je, kaže gradonačelnik Kadrić, tražio dva posto tih sredstava, primjereno ranijoj podjeli medicinske pomoći, a što je blizu trinaest milijuna maraka, te da bi bilo sasvim dovoljno i da je dobiven jedan posto tih sredstava, odnosno šest i pol milijuna maraka

On je ovom prigodom podsjetio da je Distrikt financijski isrpljen u borbi protiv koronavirusa, a u kojoj je iz proračuna izdvojeno 25 milijuna maraka.

Zastupnici su usvojili i nekoliko odluka o utvrđivanju javnog interesa, te između ostalog i Prijedlog odluke o pokretanju postupka za izbor i imenovanje ravnatelja i dva zamjenika ravnatelja u Uredu za prevenciju korupcije i koordinaciju aktivnosti na suzbijanju korupcije.

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Brčanska Skupština pokrenula inicijativu za formiranje hospisa u Distriktu

Admir Kadrić

Skupština Distrikta podržala Plan rada brčanske Vlade za tekuću godinu

Admir Kadrić

BiH: Prekinuti pregovori o aranžmanu s MMF-om

Radio Brčko