RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Novi Grad: Počinje popis štete koje su pričinile poplave

Komisije za popis štete, koju su bujice i poplave pričinile prošle sedmice u Novom Gradu, danas počinju s radom. Načelnik opštine Miroslav Drljača rekao je Srni da će ovaj posao raditi tri komisije.

“Jedna komisija će popisati štetu na infrastrukturi s obzirom da imamo oko 500 kilometara makadamskih puteva, a većina je oštećena. Druga komisija popisaće štetu nastalu na poplavljenim stambenim i pomoćnim objektima, a treća u poljoprivredi jer je zemljište uz vodene tokove bilo pod vodom”, rekao je Drljača.

Prema njegovim riječima, poseban problem predstavljju klizišta i odroni čija sanacija zahtijeva znatne građevinske radove.

“Očekujem da će Vlada Republike Srpske pomoći u sanaciji šteta kako je najavio premijer Radovan Višković prilikom posjete opštini Novi Grad u srijedu, 15. maja”, naveo je Drljača.

On je rekao da će na području ove opštine biti obavljena dezinfekcija objekata u kojima je bila voda, kao i površina gdje su se pomiješale fekalne i oborinske vode.

Od nedjelje, 12. maja, u Novom Gradu su prvo bujice, a zatim i izlivanje rijeka Une, Sane, Japre i Vojskove, stvorile brojne probleme.

Prošle sedmice saobraćaj je bio prekinut na više putnih pravaca, a od utorka do petka nije bilo nastave u osnovnim i srednjim školama, a nije radio ni vrtić “Pčelica Maja”.

Redovne mjere zaštite od poplava u Novom Gradu uvedene su u ponedjeljak, 13. maja, zatim vanredne u utorak uveče, 14. maja.

Vanredne mjere zaštite od poplava ukinute su u srijedu uveče, 15. maja, a nakon opadanja vodostaja u petak, 17. maja, Štab za vanredne situacije ukinuo je i redovne mjere zaštite od poplava.

Izvor: Srna

Foto: Ilustracija

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Обилне падавине проузроковале поплаве у Источној Илиџи и Трнову

Radio Brčko

U Čeliću i Tešnju proglašeno stanje prirodne nesreće zbog poplava

Radio Brčko

Više od 21.000 ljudi raseljeno zbog poplava u Maleziji

Radio Brčko