RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Обезбијеђени станови за Роме из Брчког, Модриче, Бијељине …

За 140 ромских породица на подручју Тузле, Зенице, Бијељине, Грачанице, Завидовића, Какња, Бановића, Модриче и Брчког обезбијеђени су станови у оквиру друге фазе пројекта “Рома екшн” /Рома Ацтион/, у вриједности већој од 2,8 милиона евра.

Овај пројекат финансирала је ЕУ са 2,5 милиона евра, док су остала средства обезбиједиле локалне власти.

Реконструисане куће или новоизграђене зграде за социјално становање обезбијеђене су за 652 члана ромских породица, од којих је најмање 320 дјеце, саопштено је из хуманитарне организације “Хилфсверк Аустрија интернешнел”, која је спровела овај пројекат.

Пројекат је побољшао животне услове за више од 200 ромских породица кроз инфраструктурне интервенције, али и ојачао економско укључење Рома промоцијом регистрације грађана, те приступом образовању, запошљавању и здравственој заштити.

Шеф Делегације ЕУ Ларс-Гунар Вигемарк рекао је данас на завршној конференцији, на којој је представљен пројекат, да се Роми и даље суочавају са многобројним потешкоћама – недостатком посла, образовања и здравствене заштите, због чега је Унија уложила додатне напоре како би олакшала њихову интеграцију у друштву.

Министар за људска права и избјеглице БиХ Семиха Боровац нагласила је да су у фокусу овог пројекта биле најугроженије ромске породице са подручја која су погођена поплавама.

Директор хуманитарне организације “Хилфсверк Аустрија интернешнел” за БиХ Сузана Јашаревић навела је да је, захваљујући средствима ЕУ и БиХ, имплементирано више од 5,8 милиона евра помоћи у оквиру двије фазе овог пројекта, те да су трајно побољшани услови живота за више од 280 ромских породица.

Извор: www.srna.rs

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

Роми у БиХ се морају посветити образовању

Дејана Крстић

Brčko: Izvršena primopredaja stambenog objekta za četveročlanu romsku porodicu

Mirsad Zahirović

Brčko: Projekti stambenog zbrinjavanja Roma biće nastavljeni i naredne godine

Admir Kadrić