RNU "Radio Brčko" Brčko distrikt BiH
BiH

Очекује се вртоглав раст цијена воде и безалкохолних пића у БиХ

Прекомјеран увоз у БиХ, скок цијена сировина и енергената за производњу, као и прошлогодишња затварања сектора угоститељства и хотелијерства усљед пандемије вируса корона само су неки од проблема произвођача ових пића, због чега ће доћи до вртоглавог раста цијена ових производа у БиХ.

На ове проблеме упозорили су у петак на сједници Групације произвођача безалкохолних пића и воде при Спољнотрговинској комори БиХ, којој су присуствовале водеће компаније из ове области индустрије, а чија је основна дјелатност производња безалкохолних пића и воде.

На сједници ове групације дискутовано је о Нацрту новог Закона о ПДВ-у, саопштили су у Спољнотрговинској комори БиХ, а како су за “Независне новине” поручили из компанија које се баве овом врстом производње, због проблема са којима се они суочавају, а то су у првом реду високе цијене сировина и амбалаже, биће принуђени да подигну и цијене својих производа.

Чланови ове групације су представили своју анализу сектора производње и продаје безалкохолних пића, воде и воћних сокова у БиХ, а дискутовали су и о приједлозима реалног сектора у правцу побољшања пословног амбијента и растерећења привреде у области индиректних пореза.

Маринко Докић, комерцијални директор компаније “Спектар дринк”, казао је за “Независне новине” да можда и највећи проблем произвођачима ових напитака тренутно представља снабдијевање сировинама.

“Сировине су скупље три пута, сви ланци снабдијевања су поремећени, а цијена амбалаже је такође порасла”, рекао је Докић, истичући да им скоро сваки дан добављач подиже цијене, због чега ће узрочно-посљедично доћи и до поскупљења њихових производа.

“Добављачи нам чак не могу гарантовати ни за неопходне количине сировина”, казао је Докић.

Навео је да ће због свега тога у овој групацији доћи до вртоглавог раста цијена безалкохолних пића и воде.

Додао је да су проблеми у вези с акцизама на ове производе, као и проблем прекомјерног увоза, нешто са чиме се ови произвођачи суочавају већ десетак година, те не представљају ништа ново.

Како су у Управи за индиректно опорезивање БиХ (УИО БиХ) навели за “Независне новине”, у првих девет мјесеци ове године у БиХ су увезена 40.993.563 килограма воде, као и газираних сокова, у износу од 20.085.860 КМ.

Према подацима Управе за индиректно опорезивање БиХ, у истом периоду ове године извезено је тек 22.550.086 килограма истих производа, од чега су домаћи произвођачи воде и безалкохолних напитака зарадили 4.350.632 КМ, што је за више од 15 милиона КМ мање од цијене увезене робе.

Када је ријеч о прошлој години, у БиХ је у првих девет мјесеци увезено 35.378.628 килограма ових пића, и то у износу од 16.405.824 КМ.

“У истом периоду лани из БиХ је извезено 28.560.519 килограма ових напитака, и то у износу од 3.643.083 КМ”, навели су у Управи за индиректно опорезивање БиХ.

Према подацима УИО БиХ, безалкохолна пића и вода у БиХ се највише увозе из Србије, Хрватске и Словеније, док се ови производи из БиХ највише извозе у Хрватску, Црну Гору и Србију.

Текст преузет са https://www.nezavisne.com/

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja kliknite na USLOVI KORIŠTENJA.

Related posts

У децембру цијене веће за 0,7 одсто, годишња инфлација 6,4 одсто

Radio Brčko

Brčko: Bez vode i mještani Vučilovca

Radio Brčko

Колико је добро пити воду одмах након устајања

Radio Brčko