BiH

Od početka ove godine 35 građana Banjaluke promijenilo svoje ime

Od početka ove godine do kraja avgusta u gradu na Vrbasu 35 građana je promijenilo svoje ime, podaci su Odjeljenja za opštu upravu.

Iako je veći dio godine obilježila pandemija virusa korona, čak 40 građana je u ovom periodu podnijelo zahtjev za promjenu ličnog imena, ali su, kako ističu u ovom odjeljenju, pojedini zahtjevi još u obradi.

“U istom periodu prošle godine donesena su rješenja za promjenu ličnog imena za 91 osobu. Do kraja 2019. svoje ime promijenilo je 103 ljudi”, kazala je za “Nezavisne” Diana Džaja Jokić, šef Odsjeka za građanska stanja, upravne poslove i pravnu pomoć građanima  u ovom odjeljenju.

Istakla je da najviše zahtjeva, u pravilu, podnose žene koje žele da promijene svoje prezime.

“Najčešći podnosioci su žene koje, nakon prestanka braka, žele da vrate svoje djevojačko prezime. Nekolicina postupaka odnosi se na promjene kompletnog ličnog imena”, rekla je Džaja Jokićeva.

Dodala je da je postupak za promjenu ličnog imena ili prezimena sada donekle složeniji, jer je prošle godine usvojen novi Zakon o ličnom imenu.

“U postupku je neophodno dokazati da ne postoje smetnje u pogledu poreskih i drugih finansijskih potraživanja, da se protiv podnosioca ne vodi krivični postupak, ili ako je osoba osuđena za krivično djelo promjena ličnog imena ne može biti odobrena dok ne bude izvršena kazna, ili dok traju pravne posljedice osude”, navela je Džaja Jokićeva.

Dodala je da promjena imena ne može biti odobrena ni za osobe koje su upisane u poseban registar lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanje djece, kao ni licima za kojima je raspisana međunarodna potjernica.

Naglasila je da najveći problem podnosiocima zahtjeva predstavlja odredba iz ovog zakona kojom se propisuje da se osobama koje žele da nakon okončanja braka vrate svoje prezime daje godina dana da, od razvoda, na jednostavan način vrate prezime.

“Nakon godinu dana od razvoda braka za vraćanje prezimena je potrebno provesti postupak i ispuniti sve naprijed navedene uslove”, rekla je Džaja Jokićeva, dodajući da državljani BiH, koji u RS imaju prebivalište najmanje godinu dana, podnose zahtjev nadležnom organu u mjestu prebivališta.

Izvor: https://www.nezavisne.com

Foto: Ilustracija

Svi članci objavljeni na internet stranici Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo su vlasništvo redakcije. Radio Brčko dopušta ograničeno i povremeno prenošenje članaka sa svoje internet stranice u drugim medijima. Drugi mediji smiju prenijeti informacije iz pojedinih članaka sa Internet stranice Radija Brčko (www.radiobrcko.ba) isključivo kao kratku vijest od najviše četiri reda (300 slovnih znakova), uz obavezno navođenje izvora (Radio Brčko), pri čemu su on-line izdanja dužna objaviti link na originalni tekst na web stranicu radiobrcko.ba, ukoliko s uredništvom portala nije postignut dogovor o drugačijim uslovima. Radio Brčko je odlučan u nastojanju da zaštiti svoje intelektualno vlasništvo i rad svojih autora. Ukoliko se bilo koji dio teksta ili informacija iz teksta objavljenog na internet stranici www.radiobrcko.ba prenese suprotno ovim pravilima, protiv prekršioca će biti pokrenut pravni postupak pred Osnovnim sudom Brčko distrikta. Za detaljnije informacije o uslovima korištenja klinite na USLOVI KORIŠTENJA.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

*

Back to top button